FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić i saborske zastupnice posjetile "Korak"

KARLOVAC, 25. studenog 2004. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana borbeprotiv nasilja nad ženama, karlovačku udrugu Žensku grupu "Korak", uokviru koje djeluje sklonište za žene i djecu žrtve nasilja, danas suposjetili predsjednik Republike Stjepan Mesić, tri saborskezastupnice i predstavnici Grada.
KARLOVAC, 25. studenog 2004. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, karlovačku udrugu Žensku grupu "Korak", u okviru koje djeluje sklonište za žene i djecu žrtve nasilja, danas su posjetili predsjednik Republike Stjepan Mesić, tri saborske zastupnice i predstavnici Grada.

S radom udruge, problemima financiranja tog skloništa najvećeg u Hrvatskoj, te s problemima provedbe zakonskih odredaba o udaljavanju nasilnika iz obitelji, predsjednika Mesića i SDP-ove zastupnice Milanku Opačić, Gordanu Sobol i Ingrid Antičević Marinović upoznala je koordinatorica Koraka Sadika Zvirkić.

Predsjednik Mesić istaknuo je da se propisi o uklanjanju zlostavljača moraju provoditi, a ne da su žene i djeca prisiljeni na bijeg. Pritom je upozorio da je rješenje i u otvaranju radnih mjesta, tako da zlostavljani članovi obitelji egzistencijalno ne ovise o zlostavljaču.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol rekla je da je u proračunu za 2005. godinu nešto malo više od milijun kuna predviđeno za pomoć žrtvama nasilja u obitelji, ali da nije precizirano kako će se taj novac koristiti što, po njoj, nije dobro jer "ostavlja diskrecijsko pravo ministru da čini što hoće".

Rekla je da je i za ovu godinu bilo planirano milijun kuna, ali da je neiskorišteno ostalo čak 600 tisuća kuna, "umjesto da se u karlovačkom skloništu završi započeto proširenje".

Ona je iznijela podatak da se preko 40 posto nasilja u obitelji odvija pred djecom, a Milanka Opačić je ustvrdila da je Vlada zaustavila proces zapošljavanja stručnjaka za mentalno zdravlje djece u školama, započet prije dvije godine, te da je time uskratila mogućnost pravodobne stručne pomoći.

Koordinatorica "Koraka" Sadika Zvirkić i predsjednik Mesić smatraju, također, da prostituciju ne bi bilo dobro legalizirati. Tamo gdje je prostitucija legalizirana, nije riješen ni jedan problem, rekao je Mesić, a Zvirkić je izrazila bojazan da bi legalizacija prostitucije natjerala još veći broj žena na taj put bez povratka, a "država bi uz to zaradila na porezu", što je, rekla je, neprihvatljivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙