FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Majić: idućih dana predajem dokumentaciju o zlostavljanjima u Lori

SPLIT, 2. prosinca 2004. (Hina) - Čelnik Dalmatinskog komiteta zaljudska prava Tonči Majić idućih će dana Županijskom državnomodvjetništvu predati dokumentaciju o prijavljivanju seksualnih idrugih zlostavljanja u vojarni Lora u Splitu, potvrdio je Majić iizvor u Odvjetništvu.
SPLIT, 2. prosinca 2004. (Hina) - Čelnik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić idućih će dana Županijskom državnom odvjetništvu predati dokumentaciju o prijavljivanju seksualnih i drugih zlostavljanja u vojarni Lora u Splitu, potvrdio je Majić i izvor u Odvjetništvu.

Premda je na sastanak u Državno odvjetništvo pozvan još prije dva dana, kazao je Majić, do toga još nije došlo "zbog prezauzetosti obiju strana", no očekuje kako će se to uskoro dogoditi.

Županijsko je državno odvjetništvo isto zatražilo i od Vojne obavještajne agencije i Vojne policije kako bi, zajedno s Majićevom dokumentacijom, utvrdilo utemeljenost sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv spolne slobode i ćudoređa.

Majić je kazao kako će odvjetništvu predati svu dokumentaciju o prijavljivanju zlostavljanja kojom raspolaže Dalmatinski komitet za ljudska prava, no, naglasio je, "imena žrtava mogu dati samo ako se one s tim slažu, a takav ih je, zbog straha za sebe i svoje, na žalost mali broj".

Stoga će i usmeno posvjedočiti o prijepornim događajima u Lori, ne samo od 2000. godine, nego i od ranije, budući da mu se u međuvremenu, od kada je to pitanje prije nekoliko dana pokrenuto u medijima, javio golem broj ogorčenih roditelja i samih ročnika, ali i žena, koje prijavljuju zlostavljanja.

Majić očekuje da će Županijsko državno odvjetništvo provesti "ozbiljnu istragu koja će obvezno dati rezultate na temelju kojih će se moći kazniti počinitelje". Dodao je kako je žalosno da to do sada nije provelo Vojno tužiteljstvo, koje je za to mjerodavno i koje je imalo sve mogućnosti da to istraži puno ranije i time spriječi velik broj zlostavljanja.

Upravo zbog toga, kako je ustvrdio, strahuje kako bi vojna istražna tijela koja su, kako doznaje, ponovno pokrenula nekakve istrage u Lori, opet mogla od Državnog odvjetništva sakriti barem dio činjenica i tako onemogućiti pravdu, što se može zaključiti iz dosadašnjih iskustava.

"Takvo ponašanje mjerodavnih do sada bila je poruka da počinitelji mogu nastaviti s iživljavanjem", ustvrdio je.

Istragu su, kazao je, radili na smiješan način, doveli bi 12 mladića i zajedno ih pitali je li im se što dogodilo. "Pa tko će na takav način išta reći", upitao je Majić, zamjerivši vojnim istražnim tijelima što su samo formalnim vođenjem istrage zapravo pokušavala sve zataškati.

Prozvao je zbog toga i bivšeg i sadašnjeg ministra obrane i zapovjednike HRM-a jer, dodao je, "ako se želi nešto istražiti, onda se istraga ne vodi na takav način".

Majić je također iznenađen razmjerima zlostavljanja u vojsci jer, kako je rekao, "kada smo kroz medije počeli cijelu priču, nismo očekivali da će toliki broj ročnika, ali i drugih osoba, prijaviti da su doživjeli slične stvari".

Uz ostalo je kazao kako posljednjih dana nije zadovoljan pisanjem nekih medija jer, umjesto da ih štite, otkrivaju imena nekih žrtava, dok zlostavljačima navode samo N. N., premda je, zahvaljujući njima, i pokrenuta cijela lavina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙