FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo ICTY-a podnijet će do kraja mjeseca prijedloge preostalih optužnica

DEN HAAG, 15. prosinca 2004. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY)podnijet će do kraja prosinca, kada mu završava istražni mandat,sucima na odobrenje prijedloge preostalih optužnica a objavljivanjeonih koje budu potvrđene moguće je očekivati u siječnju, najavila je usrijedu glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.
DEN HAAG, 15. prosinca 2004. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) podnijet će do kraja prosinca, kada mu završava istražni mandat, sucima na odobrenje prijedloge preostalih optužnica a objavljivanje onih koje budu potvrđene moguće je očekivati u siječnju, najavila je u srijedu glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

"Tužiteljstvo će podnijeti prijedloge optužnica na potvrdu sucima do kraja mjeseca, kada završava naš istražni mandat. Zbog sudske stanke za blagdane i vremena potrebnog sucima za procjenu dokumenata optužnice ne očekujem prije siječnja, ali ne znam kada u siječnju", kazala je Hartmann na tjednoj konferenciji za novinare u Haškom sudu.

Eventualno objavljivanje optužnica ovisi o završetku procesa potvrđivanja, mogućih zahtjeva Tužiteljstva da optužnice ostanu pod oznakom tajnosti i drugih okolnosti, dodala je glasnogovornica.

Haški sud završava s radom u petak, a nakon trotjedne stanke za božićne i novogodišnje blagdane, nastavit će s radom 10. siječnja.

Na pitanje novinara o broju tih optužnica, Hartmann je uputila na posljednje izvješće glavne tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN 23. studenoga, u kojemu je najavila da će Tužiteljstvo podići još šest optužnica s 10 do 12 optuženih osoba, koje se odnose na ratove u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Glede izručenja srpskog generala Vinka Pandurevića, o čijoj se dobrovoljnoj predaji i prebacivanju u pritvor ICTY-a spekulira posljednjih nekoliko dana, glasnogovornica Hartmann kazala je da Tužiteljstvo "očekuje njegov dolazak, kao i dolazak ostale trojice optuženih iz tzv. srebreničke petorke" kako bi im se sudilo zajedno s generalom Ljubišom Bearom, koji se predao u listopadu.

Glasnogovornik suda Jim Landale odbio je komentirati slučaj prebacivanja u Haag bosanskog Srbina Vinka Pandurevića.

Uobičajena je praksa da se prebacivanje nekoga od optuženih potvrdi tek po njegovu dolasku u pritvor.

Na konferenciji su objavljeni i dokumenti podneseni u pojedinim predmetima u proteklih tjedna dana, među kojima su i zahtjevi Valentina Čorića i Berislava Pušića, dvojice od šestorice optuženih Hrvata iz BiH, u kojima oni traže odvojena suđenja.

Na pitanje očekuje li se odluka Žalbenog vijeće o podnesku Tužiteljstva s dodatnim dokazima protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza prije sutrašnjeg objavljivanja drugostupanjske presude u tom predmetu ili zajedno s njom, glasnogovornica Hartmann nije odgovorila.

Podnošenje novih dokaza i pokušaj da se zaustavi provedba odluke Žalbenog vijeća od 2. prosinca o oslobađanju Marija Čerkeza prije objavljivanja presude, objasnila je zatajivanjem dokaza i neispunjavanjem obveza država da se ti dokazi predaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙