FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY naložio Hrvatskom slovu da ne objavljuje izjave zaštićenih svjedoka

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Haški sud (ICTY) naložio je učetvrtak tjedniku Hrvatsko slovo da prestane objavljivati izjave isvjedočenja zaštićenih svjedoka na suđenju generalu HVO-a TihomiruBlaškiću i u drugim postupcima, objavljeno je u Den Haagu.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Haški sud (ICTY) naložio je u četvrtak tjedniku Hrvatsko slovo da prestane objavljivati izjave i svjedočenja zaštićenih svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću i u drugim postupcima, objavljeno je u Den Haagu.

Oni koji prekrše taj nalog mogu biti kažnjeni sa sedam godina zatvora ili novčanom kaznom do 100.000 eura, stoji u priopćenju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dostavljenom Hini iz Den Haaga.

Sudac Alphons Orie, koji je donio nalog, zatražio je od "nadležnih vlasti RH da bez odlaganja nalog uruče izdavaču HKZ-Hrvatsko slovo d.o.o., Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiću, te da osiguraju pisano izvješće u kojem potvrđuju takvo uručenje ili opišu napore koje su poduzeli da to učine".

On je također pozvao državne vlasti da Sudu dostave informacije o odgovornima za nezakonitu objavu transkripata i kršenje naredbi i odluka Tribunala vezanih za zaštitu svjedoka.

U priopćenju ICTY-a se navodi da je Hrvatsko slovo 26. studenoga objavilo transkripte, za koje tvrdi da su izjave zaštićenih svjedoka u postupku protiv generala Blaškića.

Dodaje se da je Tužiteljstvo ICTY-a reagiralo 1. prosinca i od Suda zatražilo da hitno zabrani kršenje zaštitnih mjera.

U priopćenju se pojašnjava da je, donoseći takvu odluku, sudac Orie uzeo u obzir da su svjedoci govorili na zatvorenom dijelu suđenja i da im je bila zajamčena zaštita.

Sudac je također zaključio da su odgovorni za objavu svjedočenja u Hrvatskom slovu bili u trenutku objavljivanja svjesni da se radi o povjerljivim transkriptima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙