FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čermak i Markač vratili se u Zagreb nakon devet mjeseci zatvora (šira)

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Generali Ivan Čermak i Mladen Markaču petak su se, nakon devet mjeseci provedenih u pritvoru Haškog suda(ICTY), letom Croatia Airlinesa iz Amsterdama vratili u Zagreb, gdjeće na privremenoj slobodi čekati početak suđenja.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Generali Ivan Čermak i Mladen Markač u petak su se, nakon devet mjeseci provedenih u pritvoru Haškog suda (ICTY), letom Croatia Airlinesa iz Amsterdama vratili u Zagreb, gdje će na privremenoj slobodi čekati početak suđenja.

Zrakoplov je sletio u 13.10, a nakon sat vremena Čermak i Markač su u zasebnim terenskim vozilima u pratnji policije u razmaku od desetak minuta napustili prostor zračne luke na posebni izlaz, gdje su prošli kraj brojnih okupljenih novinara.

U zagrebačkoj zračnoj luci dočekalo ih je nekoliko desetaka članova obitelji, prijatelja i suboraca, te njihovi odvjetnici, kao i nekoliko predstavnika braniteljskih udruga. Jedini transparent s natpisom "Dobro nam došel prijatelj" držao je jedan invalid domovinskog rata u kolicima.

Odvjetnik generala Markača Miroslav Šeparović izjavio je novinarima u zračnoj luci kako je zadovoljan odlukom Žalbenog vijeća o njihovu puštanju na privremenu slobodu.

"Zadovoljni smo ovakvom odlukom. Pokazalo se da smo bili u pravu kad smo od početka tvrdili da su ispunjeni svi uvjeti za njihovo privremeno puštanje na slobodu. Žalbeno vijeće usvojilo je svu našu argumentaciju te je navelo da je slučaj Gotovina osjetljivo pitanje ali nije razlog da se ne prihvate jamstva Vlade RH", rekao je Šeparović.

Na upit kada bi moglo početi suđenje on je odgovorio: "Još nemamo naznake kada bi moglo početi, nadamo se da će proći godinu, dvije dana u pripremama do početka suđenja."

Na pitanje o izgledima za prebacivanje njihovih predmeta hrvatskom pravosuđu Šeparović je kazao kako je "prerano o tome govoriti".

Drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić izjavio je da je zdravstveno stanje generala Markača poboljšano ali da će se u Zagrebu nastaviti s njegovim liječenjem.

"Zdravstveno stanje Markača je stabilizirano. Situacija je bolja nego ranije no on i dalje treba liječenje koje će biti primjerenije u domaćim uvjetima".

Na upit o zabrani u međusobnoj komunikaciji između Čermaka i Markača dok se nalaze na privremenoj slobodi Šeparović je izjavio kako je "to čudno s obzirom da su u zatvoru stalno komunicirali, ali je tako određeno odlukom Žalbenog vijeća koja se mora poštivati".

U zrakoplovu iz Amsterdama s Čermakom i Markačem doputovao je i Mario Čerkez, Hrvat iz BiH kojeg je, nakon sedam godina pritvora, jučer oslobodilo Žalbeno vijeće na temelju drugostupanjske presude u predmetu "Kordić i Čerkez", koja će biti objavljena 17. prosinca.

Žalbeno vijeće ICTY-a u četvrtak je prihvatilo interlokutornu žalbu branitelja Čermaka i Markača i ukinulo im pritvor, čime su uspješno okončana višemjesečna nastojanja odvjetnika i hrvatske Vlade da se ishodi njihovo puštanje na privremenu slobodu do početka suđenja.

Iako su od dana dobrovoljne predaje 11. ožujka ispunjavali sve uvjete za puštanje iz pritvora, raspravno vijeće je u dva navrata, prvo u travnju te ponovo u rujnu, odbilo njihove zahtjeve.

Zadnja mogućnost bila je posebna tzv. interlokutorna žalba upućena krajem listopada Žalbenom vijeću ICTY-a, koju je podržalo i Tužiteljstvo, što predstavlja presedan u praksi suda.

Generali Čermak i Markač na privremenoj slobodi će se morati pridržavati vrlo strogih pravila koje propisuje ICTY-a, a za njihovo pridržavanje jamči hrvatska Vlada.

Tako primjerice ne smiju napuštati svoje prebivalište u RH, svoje putovnice moraju predati MUP-u, tri dana po dolasku izvijestiti MUP i Tajništvo ICTY-a o adresi na kojoj će se nalaziti, jednom tjedno se javljati lokalnoj policijskoj postaji, te pristati na provjeru svog prisustva, uključujući i slučajnu, MUP-a, dužnosnika Vlade i predstavnika ICTY-a.

Također, ne smiju imati nikakve kontakte ili utjecaj na žrtve ili potencijalne svjedoke, ne smiju tražiti izravan pristup arhivama, uništavati dokaze, ni sa kim govoriti o predmetu, uključujući medije, osim s odvjetnicima i članovima uže obitelji, ne smiju kontaktirati međusobno niti s drugim optuženicima ICTY-a, trebaju se strogo pridržavati zahtjeva Vlade vezanih uz jamstva koje je preuzela te se vratiti u pritvor ICTY-a kada raspravno vijeće to zatraži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙