FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: u utorak prvo pojavljivanje generala Miloševića

ZAGREB,6. prosinca 2004.(Hina) - General vojske RS Dragomir Milošević,koji je 3. prosinca nakon predaje vlastima u Beogradu prebačen upritvor Haškog suda (ICTY), u utorak će biti prvi puta izveden predsuca kako bi se izjasnio o krivnji, priopćio je u ponedjeljak ICTY.
ZAGREB,6. prosinca 2004.(Hina) - General vojske RS Dragomir Milošević, koji je 3. prosinca nakon predaje vlastima u Beogradu prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY), u utorak će biti prvi puta izveden pred suca kako bi se izjasnio o krivnji, priopćio je u ponedjeljak ICTY.

"Prvo pojavljivanje Dragomira Miloševića održat će se 7. prosinca u 10 sati pred sucem Alphonsom Orieom", navodi se u priopćenju.

Milošević (62), rodom iz Uba u Srbiji, od 1994. je zapovijedao Sarajevsko-romanijskim korpusom Vojske Republike Srpske, čije su snage bile angažirane u opsadi Sarajeva.

Optužen je da je od kolovoza 1994. do studenoga 1995. provodio koordiniranu i dugotrajnu kampanju topničkih i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva.

Optužnica protiv njega podignuta je 24. travnja 1998. uz nalog za uhićenje, a zapečaćena je ostala do 20. prosinca 1998.

Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u sedam točaka za ubojstva, nehumana djela, napade na civile i teroriziranje civila, kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Do njegove predaje i prebacivanja u Haag došlo je tri dana uoči službenog posjeta BiH srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Nakon generala Ljubiše Beare, optuženog za genocid u Srebrenici, Milošević je drugi general VRS i ukupno drugi haški bjegunac kojeg su vlasti u Beogradu ove godine prebacile u Haag.

Čelnik srbijanskog Savjeta za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić izrazio je nadu da će međunarodna zajednica i sud označiti predaju Miloševića kao dokaz nastavka saradnje SCG s Haagom.

Međutim, veleposlanik SAD za ratne zločine Pierre Richard Prosper je nakon današnjeg posjeta Haškom sudu izjavio da Srbija uopće ne surađuje sa sudom, a odgovoran je premijer Vojislav Koštunica.

Upozorio je da bi zbog nesuradnje Beograda ICTY mogao produljiti s radom i nakon 2008. godine, do kada bi prema "izlaznoj strategiji" trebala završiti sva suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙