FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pirotehničari prosvjedovali na Markovu trgu

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Petstotinjak pirotehničaraprosvjedovalo je danas na Markovu trgu zahtijevajući više proračunskognovca za razminiranje, nakon čega je njihove predstavnike primioministar financija Ivan Šuker i obećao im potporu.
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Petstotinjak pirotehničara prosvjedovalo je danas na Markovu trgu zahtijevajući više proračunskog novca za razminiranje, nakon čega je njihove predstavnike primio ministar financija Ivan Šuker i obećao im potporu.

Pirotehničari zaposleni u 23 privatne tvrtke, koji su pred Vladom prosvjedovali pod punom opremom, nezadovoljni su jer su ovogodišnja proračunska sredstva za razminiranje u iznosu od 198 milijuna kuna manja nego prethodnih godina.

Predsjednik Granske udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Boris Katić upozorio je da će ta sredstva biti dostatna za razminiranje samo do lipnja 2005. pa tvrtke neće imati dovoljno posla i morat će isplaćivati minimalne plaće.

"Prihvaćeni proračun nije u skladu s Nacionalnim programom protuminskog djelovanja pa se sadašnjim tempom razminiranje neće dovršiti u predviđenom roku do 2010., već će se produžiti do 2020. godine", upozorio je Katić.

Iako privatne tvrtke sudjeluju u 75 posto svih poslova na razminiranju, njima će od ukupno 198 milijuna kuna odobrenih proračunom ostati tek 40 milijuna kuna, budući da je veći dio novca namjenjen Hrvatskom centru za razminiranje i državnoj tvrtki AKD Mungos, kaže Katić.

Osim toga, na odobrenih 198 milijuna kuna plaća se i PDV. Poslodavci stoga traže da država 43 milijuna kuna prikupljenih PDV-om vrati natrag za razminiranje.

Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja, čije zahtjeve podržava i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, nezadovoljna je i zato što su privatne tvrtke neravnopravne na tržištu u odnosu na državnu tvrtku Mungos.

Ministar financija Ivan Šuker dogovorio je s prosvjednicima da se početkom iduće godine sastanu predstavnici Vlade, HCR-a, poslodavaca i sindikata kako bi riješili problem financiranja humanitarnog razminiranja.

Šuker im je obećao da će se PDV koji se naplaćuje na poslovima razminiranja ponovno usmjeriti za razminiranje.

Rekao im je također da će učiniti sve kako bi se rebalansom proračuna osiguralo više novca za humanitarno razminiranje.

Udruga poslodavaca, koja okuplja 23 privatne tvrtke s 520 pirotehničara i oko 200 pomoćnih radnika, također traži da se pirotehničarima prizna status u skladu s njihovom strukom.

Ne riješe li se uskoro problemi pirotehničara, poslodavci najavljuju da će u ožujku u Zagrebu organizirati puno žešći prosvjed, a čak je moguće da strojevima prometno blokiraju grad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙