FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH na dnu ljestvice globalne gospodarske konkurentnosti

SARAJEVO,15. prosinca(Hina) - Bosna i Hercegovina nalazi se na 98.mjestu ljestvice globalne konkurentnosti koju je za razdoblje2004-2005. godine izradio Svjetski ekonomski forum (WEF), a zbogkrajnje ozbiljnih prognoza koje iz toga proizlaze domaće vlasti morajuhitno reagirati, upozorili su u srijedu predsjednik Akademije nauka iumjetnosti BiH (ANUBiH) Božidar Matić i profesor Sveučilišta uSarajevu Zlatko Lagumdžija.
SARAJEVO,15. prosinca(Hina) - Bosna i Hercegovina nalazi se na 98. mjestu ljestvice globalne konkurentnosti koju je za razdoblje 2004-2005. godine izradio Svjetski ekonomski forum (WEF), a zbog krajnje ozbiljnih prognoza koje iz toga proizlaze domaće vlasti moraju hitno reagirati, upozorili su u srijedu predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Božidar Matić i profesor Sveučilišta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija.

Predstavljajući u Sarajevu, pred najvišim državnim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, godišnje izvješće WEF o globalnoj konkurentnosti 104 države koje stvaraju 97 posto svjetskog bruto proizvoda (GDP), Matić i Lagumdžija su istaknuli kako je BiH proteklih godina izgubila gotovo sve prednosti što ih je imala prije rata, a istodobno nema strategije koja bi nagovijestila mogućnost izlaska iz sadašnjih poteškoća.

Konsolidirani podaci WEF, koji ove godine prvi put uključuju index globalne konkurentnosti i po kojemu je BiH na 98. mjestu u svijetu, zapravo se odnose na ocjenu stanja gospodarstva jedne zemlje po čak 160 indikatora.

Po tzv. tehnološkom indexu BiH je na 82. mjestu, indexu javnih institucija na 78. te po indexu makroekonomskog okružja na 85. mjestu.

Trendovi koje ova studija identificira, po riječima akademika Matića, ukazuju pak kako je stanje puno lošije nego što se na prvi pogled može zaključiti.

"Najstrašniji nedostatak bosanskoheregovačkog gospodarstva za kojega trebaju desetljeća kako bi se ispravio je nepostojanje znanstveno-istraživačkih napora u društvu", ocijenio je Matić dodajući kako bez toga neće biti konkurentnoga gospodarstva niti će se iz BiH imati šta izvoziti.

Matić je istaknuo oštro protivljenje prevladavajućem mišljenju po kojemu država nema razloga poticati znanstveno-istraživačke projekte bitne za gospodarstvo nakon privatizacije najvećeg broja poduzeća.

Od pet stadija razvitka koje tretira studija WEF BiH se nalazi na početnom, zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, a od europskih zemalja tu je još samo Ukrajina.

Hrvatska je pak na trećem stadiju, zajedno s državama poput Poljske i Češke.

Zlako Lagumdžija posebice je upozorio baš na veliko zaostajanje BiH u odnosu na Hrvatsku.

Po pokazateljima koji tretiraju infrastrukturu, kako je istaknuo, BiH je danas znatno bliža Čadu kao "dnu dna infrastrukture", nego Hrvatskoj.

Tome najviše doprinosi činjenica da u BiH nema zahvata poput gradnje autocesta, niti ta zemlja ima odredište koje joj je strateška luka na Jadranu.

"Nama treba takva luka a koja će to biti trebaju odrediti stručnjaci", kazao je Lagumdžija.

Na kraju, studija WEF upozorava kako je BiH uvjerljivo na zadnjem 104. mjestu u odnosu na politički kontekst zaštite čovjekova okoliša, na 102. mjestu po sposobnosti vlade da ponudi program borbe protiv siromaštva te na 103. mjestu po tome koliko se u njoj provode ozbiljne mjere na poboljšanju konkurentnosti.

"I to nam govori kako je krajnje vrijeme da ova zemlja dobije nacionalno vijeće za konkurentnost", zaključio je Lagumdžija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙