FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: OBILJEŽENA 13. OBLJETNICA HERCEG BOSNE

MOSTAR, 18. studenog 2004. (Hina) - U povodu 13. obljetniceutemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne u četvrtak su u Mostaruispred spomenika palim braniteljima vijence položili predstavnicihrvatskih udruga iz BiH proisteklih iz Domovinskog rata, teizaslanstvo HDZ BiH. Vijenac je položio i predsjedajući Zastupničkogdoma Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž.
MOSTAR, 18. studenog 2004. (Hina) - U povodu 13. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne u četvrtak su u Mostaru ispred spomenika palim braniteljima vijence položili predstavnici hrvatskih udruga iz BiH proisteklih iz Domovinskog rata, te izaslanstvo HDZ BiH. Vijenac je položio i predsjedajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž.

Osim u Mostaru vijenci su položeni i na grob prvog i jedinog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne Mate Bobana na groblju Gorica kod Gruda.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna utemeljena je točno na dan kada su postrojbe bivše JNA okupirale Vukovar 18. studenog 1991. godine. Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg Bosne tada je objašnjeno nužnošću organiziranja Hrvata u BiH na samoobranu od velikosrpske agresije. Hrvatska zajednica Herceg Bosna je u jesen 1993. godine prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu u čemu su kritičari tadašnje politike HDZ i u BiH i u Hrvatskoj vidjeli nakanu stvaranja posebnog hrvatskog entiteta u BiH, odnosno podjele BiH.

Daytonskim sporazumom 1995. godine, kojim je zaustavljen rat u BiH, ustrojena su dva entiteta: Federacija BiH (hrvatsko-bošnjačka) i Republika Srpska, bez spominjanja Hrvatske Republike Herceg Bosne. U proteklih devet godina, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, povremeno su hrvatske strukture u BiH pod okriljem HDZ BiH oživljavale nastojanja za utemeljenje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH.

Najotvoreniji takav pokušaj slijedio je u proljeće 2001. godine, kad je tadašnji predsjednik HDZ BiH Ante Jelavić sa svojim pristašama proglasio hrvatsku samoupravu na većinskim hrvatskim područjima u BiH.

U ljeto 2001. godine Jelavić je javno priznao da je uspostava hrvatske samouprave bila pogreška. Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice Wolfgang Petritsch je zbog uspostave hrvatske samouprave Jelaviću i njegovim bliskim suradnicima trajno zabranio političko djelovanje.

Sud u Sarajevu nedavno je obnovio optužnicu protiv Jelavića i skupine njegovih suradnika koji se terete da su zauzimanjem za hrvatsku samoupravu ugrožavali teritorijalnu cjelovitost BiH i podrivali njezinu obrambenu moć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙