FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grivičić: prosvjedi seljaka mogući

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski seljački savez, na osnovurezultata razgovora sa poljoprivrednicima koji se obavljaju do krajaovog mjeseca, poduzet će određene akcije, odnosno organiziratiprosvjede, blokirati granične prijelaze te neke važnije prometnice,najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Saveza DarkoGrivičić.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski seljački savez, na osnovu rezultata razgovora sa poljoprivrednicima koji se obavljaju do kraja ovog mjeseca, poduzet će određene akcije, odnosno organizirati prosvjede, blokirati granične prijelaze te neke važnije prometnice, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Saveza Darko Grivičić.

Napomenuo je kako je to "reakcija na nepopularne i krive mjere ove Vlade".

Grivičić je na konferenciji za novinare, govoreći o prijedlogu državnog proračuna za 2005., kazao da on "nije niti razvojan niti socijalan". Potkrijepio je to podacima kako je ove godine uvoz prehrambenih proizvoda najveći od osamostaljenja Hrvatske te iznosi više od 10 milijardi kuna.

Samo uvoz jabuka, krušaka i dinja premašuje 12 milijuna dolara, a u isto vrijeme Vlada u novom proračunu nije predvidjela sredstva za izgradnju malih hladnjača, što je, kaže Grivičić, kontradiktorno sa pričama o podizanju novih nasada voćnjaka.

Kada je o poticajima riječ, Grivičić je istaknuo kako su 1999. godine poticaji za poljoprivredu iznosili 750 milijuna kuna, u 2003. godini 1,7 milijardi kuna plus 400 milijuna kuna za sušu, da bi u ovoj godini bili smanjeni za 35 posto za sve proizvode. Na taj način, dodao je, teško će domaći poljoprivrednici biti konkurentni onima u EU.

Iznio je i podatak kako su za ruralni razvoj za iduću godinu predviđena sredstava u iznosu od 30 milijuna kuna, dok je primjerice Slovenija za ovu godinu utrošila 85 milijuna eura za tu namjenu. Do 2006. godine pak Slovenija planira u ruralni razvoj uložiti 280 milijuna eura, a Mađarska u naredne tri godine 600 milijuna eura.

Upravo je kroz taj ruralni razvoj te direktne poticaje i subvencije u poljoprivredi postignuta konkurentnost poljoprivrednika u EU, kazao je Grivičić te dodao kako su iz istog razloga hrvatski seljaci konkurentniji u odnosu na one u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Ukoliko ne bude pameti, popustljivosti i razumijevanja Vlade, velika je vjerovatnost da će se ovo što se desilo u BiH (blokada graničnih prijelaza) desiti i nama u Hrvatskoj", mišljenja je Grivičić.

Kao primjer, kako je rekao, "čistog politikanstva" naveo je podatak kako je u proračunu za iduću godinu za Sinjsku alku u Ministarstvu poljoprivrede predviđeno 350 tisuća kuna, a za sve udruge koje se bave poljoprivredom 500 tisuća kuna.

Upitan za komentar prošlotjednog osnivanja krovne poljoprivredne udruge Grivičić je rekao kako "to spada u dio politikanstva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙