FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

skup o promjenama srednjoškolskog obrazovanja

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Jednodnevna konferencija opromjenama srednjoškolskog obrazovanja kao odgovorima na izazove 21.stoljeća počela je jutros u Zagrebu u organizaciji Ministarstvaznanosti, obrazovanja i športa te Svjetska banke.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Jednodnevna konferencija o promjenama srednjoškolskog obrazovanja kao odgovorima na izazove 21. stoljeća počela je jutros u Zagrebu u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Svjetska banke.

Okupili su se ravnatelji srednjih škola i predstavnici različitih pedagoških i gospodarskih specijalnosti kako bi, rečeno je, u raspravi dosegnuli smjernice prema školama koje će stvarati pokretljive, sposobne mlade ljude spremne za izazove modernog tržišta.

Ministar Dragan Primorac pozdravio je skup i obećao da će Ministarstvo koristiti njegove zaključke u promjenama srednjoškolskog sustava.

Imamo osnovna načela za dubinske promjene, koje neće rušiti postojeći koncept sustava, kazao je Primorac i naglasio da razmišljanje o svakom dijelu školstva mora imati na umu cjelinu.

Na kraju, sve promjene ovise o tome koliko novaca imamo, pa stoga intenzivno razgovaramo sa Svjetskom bankom za kredit od 85 milijuna američkih dolara za promjene u obrazovanju, kazao je Primorac.

Predstavnik Svjetske banke Anand Seth kazao je da Svjetska banka daje podršku Hrvatskoj za promjene koje će poboljšati njezinu konkurentnost. Naglasio je važnost obrazovanja nakon završene srednje škole te naveo podatak da 58 posto mladih u Hrvatskoj od 18 do 24 godine starosti ne pohađa dodatne obrazovne programe. U zemljama EU trenutačno taj broj iznosi 19 posto, a do 2010. previđeno je da manje od 10 posto srednjoškolski obrazovanih ljudi te dobi potpuno napusti školovanje.

Voditelj tima Svjetske banke za obrazovanje dr. Pasi Sahlberg naglasio je da je srednjoškolsko obrazovanje izuzetno važno ali da teško podnosi promjene. On je naglasio da učenici žele više sudjelovati a manje samo slušati, te je takav oblik radionice - bez pisanih materijala - pripremio za poslijepodnevni dio skupa.

Državni tajnik u Ministarstvu Želimir Janjić istaknuo je važnost uvođenja vanjskog vrednovanja obrazovanja u hrvatsko školstvo, čija je institucionalizacije u tijeku, donošenje pedagoškog standarda i druge važne promjene.

Ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović govorio je o potrebi permanentnog obrazovanja djelatnika u odgoju i obrazovanju. Strukovne škole očekuju smanjenje obrazovnih područja s 32 na 10 i smanjenje strukovnih programa s 480 na manje od 200.

Članica stručne skupine za praćenje konkurentnosti RH iz područja obrazovanja Sanja Crnković Pozaić zauzela se za obrazovanje u funkciji konkurentnosti. Njega čine obrazovani, mladi ljudi, komunikativni i s visokom razinom samopouzdanja.

Konkuretnost se neće moći postići dok se znanja stvorena u gospodarstvu ne budu mogla prenositi u škole i biti javno dobro, zaključila je.

(Hina) xiluc yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙