FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki stručnjak: SAD I EU se moraju vratiti problemima Balkana

WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Stanje na Balkanu je još daleko odsigurnog i Sjedinjene Države i Europska unija se moraju vratitirješavanju neriješenih nacionalnih problema, piše u časopisu ForeignAffairs američki stručnjak za vanjsku politiku Edward Joseph.
WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Stanje na Balkanu je još daleko od sigurnog i Sjedinjene Države i Europska unija se moraju vratiti rješavanju neriješenih nacionalnih problema, piše u časopisu Foreign Affairs američki stručnjak za vanjsku politiku Edward Joseph.

Joseph kaže da je od zemalja i pokrajina obuhvaćenih ozbiljnim sukobima nakon raspada Jugoslavije 1991. danas samo Hrvatska doista stabilna.

"Drugdje, etničke skupine na Balkanu i dalje jedna drugu motre s oprezom", piše Joseph u izdanju uglednog časopisa za siječanj/veljaču 2005. Napominjući kako je nakon izručenja bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića Haškom sudu regija uglavnom iščezla s međunarodnog radara, Joseph poziva SAD i EU da ne dopuste da problemi rastu dalje i da ne odgađaju njihovo rješavanje.

Joseph je proveo više od deset godina na Balkanu u američkoj vojsci i s UN-om, od 2001. do 2003. bio je direktor Međunarodne krizne skupine za Makedoniju, a u posljednje vrijeme radi u institutu Woodrow Wilson u Washingtonu.

Iako smatra da nije vjerojatno da se jugoistočna Europa vrati strahotama iz prošlog desetljeća, Joseph ocjenjuje da regija i dalje može generirati nemire koji mogu nastati iz neriješenih etničkih problema BiH, Kosova, Makedonije i Srbije. Glavni balkanski problem je Kosovo koje ostaje žarište koje može zapaliti regiju.

"Zapadni dužnosnici redovito reklamiraju Bosnu, Kosovo, Makedoniju i Srbiju kao uspješne priče uvjeravajući sebe i tisak da su ekonomski razvitak i izgledi za članstvo u EU uklonili nacionalne, etničke i teritorijalne sporove iz prošlosti. Stvarnost se, međutim, nastavlja nametati", kaže Joseph.

Etnički nemiri na Kosovu u ožujku, te u Makedoniji u srpnju iznenadili su međunarodne dužnosnike i pokazali duboke etničke podjele i napetosti između Albanaca i Srba i Albanaca i Makedonaca. U BiH su i nakon devet godina međunarodne uprave etničke podjele i dalje nazočne. Rješenja iz Daytonskog sporazuma postala su disfunkcionalna. Središnje institucije ne funkcioniraju jer bosanski Srbi i Hrvati strahuju od njihova jačanja pod dominacijom Muslimana, navodi Joseph.

"Washington i njegovi europski saveznici još uvijek mogu pomoći da se riješe problemi regije, ako priznaju što je na kocki i razviju zajednički pristup", kaže on. Smatra da je za rješavanje neriješenih etničkih problema na Kosovu, u BiH i Makedoniji ključno prihvaćanje načela poštenog postupanja prema manjinama.

Za Kosovo smatra da bi Kontaktna skupina za bivšu Jugoslaviju (SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija, Velika Britanija i EU) trebala krenuti s rješavanjem njegovog statusa čije nerješavanje samo proizvodi nesigurnost u regiji. Kaže da bi razborit kompromis dodijelio Kosovu neovisnost uz bitno međunarodno vodstvo, proglasio podijeljenu Mitrovicu jedinstvenim "otvorenim" gradom s međunarodnim nadzorom, stvorio kantone i općine za Srbe uključujući glavna srpska povijesno-religijska mjesta i ponudio kosovskim Srbima posebne odnose sa Srbijom.

Rješenje za BiH Joseph vidi u transformaciji Sarajeva u "otvoreni distrikt" poput Brčkog i davanje sada malobrojnim marginaliziranim Srbima i Hrvatima podjednak udio u političkoj i ekonomskoj moći što bi navelo i druge da se počnu tamo vraćati. "Kretanje prema bosanskom centru moglo bi početi preokrenuti centrifugalnu Daytonsku dinamiku i preinačiti njegovu zastarjelu, dualnu strukturu", kaže on.

Makedoniji treba pomoći da se pripremi na rješavanje statusa Kosova. Zemlji bi posebice koristilo ubrzano razmatranje ulaska u NATO. Istodobno bi Washington i Bruxelles morali nastaviti jamčiti prava Albanaca dobijenih Ohridskim sporazumom te izvršiti pritisak na vladu da se pozabavi strahovanjima lokalnih makedonskih manjina, predlaže Joseph.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙