FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Matvejević i Romano: Balkan ostaje europska barutana

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Balkan ostaje europska bačva barutaa mi smo osuđeni sjediti na njoj jer bi sve otišlo u zrak kada bi se snje digli, ocijenili su književnik Predrag Matvejević i talijanskipublicist i politički komentator Sergio Romano na predstavljanjudrugog broja časopisa za geopolitiku "East", prenosi talijanskaagencija ANSA.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Balkan ostaje europska bačva baruta a mi smo osuđeni sjediti na njoj jer bi sve otišlo u zrak kada bi se s nje digli, ocijenili su književnik Predrag Matvejević i talijanski publicist i politički komentator Sergio Romano na predstavljanju drugog broja časopisa za geopolitiku "East", prenosi talijanska agencija ANSA.

Matvejević i Romano, čiji su intervjui objavljeni u novom broju lista, iznose komplementarna viđenja stanja na europskom jugoistoku i odnosu Europe prema njemu, primjećuje se u vijesti. Matvejević je na predstavljanju "Easta", piše ANSA, napomenuo kako sukobi na Balkanu, odnosno u Bosni, na Kosovu i u Hrvatskoj, nemaju nikakve veze s vjerskim sukobima. "U sukobima koji su tu izbili vjera u pravilu nije bila prisutna, ali je bila prisutna vjerska netrpeljivost", istaknuo je Matvejević, prenosi ANSA.

Sergio Romano je ukazao da je Zapad posljednjih godina izgubio desetak bitaka za obranu ljudskih prava jer su zapadnjačke vlade pokušavale posredovati oko "već propalih pitanja dok se istovremeno stanje pogoršavalo", istaknuvši među ostalim da su i Bosna i Kosovo bili neuspjesi jer su zapadnjaci stvorili dvije strukture koje se ne uspijevaju održati. S obzirom na te neuspjehe i neuspjehe u drugim dijelovima svijeta, zapadnjačke vlade više se ne pokušavaju uplitati u krizna stanja, primjetio je Romano i dodao kako je radi toga pesimističan i "ne vidi nove nade za izvoz ljudskih prava na istok", prenosi ANSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙