FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kalmeta na proslavi Dana pomoraca u Šibeniku

ŠIBENIK, 6. prosinca 2004. (Hina) - Na središnjoj proslavi blagdana sv.Nikole i Dana pomoraca u Šibeniku ministar mora, turizma, pomorstva irazvitka Božidar Kalmeta danas je u ime premijera Ive Sanaderačestitao svim pomorcima, ribarima i onima koji žive uz more i odmora.
ŠIBENIK, 6. prosinca 2004. (Hina) - Na središnjoj proslavi blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca u Šibeniku ministar mora, turizma, pomorstva i razvitka Božidar Kalmeta danas je u ime premijera Ive Sanadera čestitao svim pomorcima, ribarima i onima koji žive uz more i od mora.

Govoreći o ovogodišnjem učinku Ministarstva u pomorskoj djelatnosti, posebno je spomenuo donošenje Pomorskog zakonika koji bi, po njegovim riječima, Hrvatski sabor trebao prihvatiti idući tjedan, i koji je za Hrvatsku velik iskorak jer je "stavlja uz bok ostalim europskim pomorskim državama".

"Zakonik stvara uvjete za povratak brodova pod hrvatsku zastavu i olakšava poslovanje hrvatskih brodara. Brodari u međunarodnoj plovidbi oslobađaju se poreza na dobit, a pomorci u međunarodnoj plovidbi uvode se u hrvatsko radno i socijalno gospodarstvo", naglasio je Kalmeta.

Dodao je kako Ministarstvo nastoji da se hrvatski brodovi grade na hrvatskim navozima, pa će takvu gradnju poticati s 10 posto cijene novogradnje.

Na današnjoj svečanosti Dana pomoraca ministar Božidar Kalmeta uručio je tradicionalne nagrade Ministarstva pojedincima i organizacijama u području pomorstva. Za doprinos razvoju pomorskog gospodarstva nagrade su dobili pločanska Luka, zadarska Lučka uprava i riječka "Jadrolinija".

Nagrade za unaprjeđenje sigurnosti plovidbe i zaštitu pomorskog okoliša dobili su "Brodospas", "Jadranski pomorski servis" i Milivoj Andraka, viši inspektor sigurnosti plovidbe stranih brodova u riječkoj Lučkoj kapetaniji.

Za posebne uspjehe u traganju i spašavanju na moru nagrađeni su zapovjednik tankera "Zrinski" zadarske Tankerske plovidbe d.d. Vinko Stulić, zapovjednik ribarice "Pipi" Edvard Klečina, zapovjednik ribarice "Primo" Dubravko Morožin iz Punta na otoku Krku i Lučka kapetanija u Puli.

U novoj kategoriji priznanja, za promicanje pomorske kulture, nagrade su primili Vladimir Kumbrija, urednik Informativnog programa Hrvatskog radija, za emisiju "Pomorska večer", te Marijan Žuvić, urednik za pomorstvo "Slobodne Dalmacije".

U povodu današnjeg blagdana ministar Božidar Kalmeta, državni tajnik za more Branko Bačić i predsjednik šibenskog Sindikata pomoraca Milko Kronja položili su u more na ulazu u Šibenski kanal sv. Ante vijenac za sve poginule pomorce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙