FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pinochetu kućni pritvor, branitelji izborili suspenziju

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Branitelji generala AugustaPinocheta, koji je vladao Čileom od 1973-1990., u utorak su uspjelisuspendirati odluku o kućnome pritvoru koju mu je dan ranije izrekaosudac Juan Guzman.
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Branitelji generala Augusta Pinocheta, koji je vladao Čileom od 1973-1990., u utorak su uspjeli suspendirati odluku o kućnome pritvoru koju mu je dan ranije izrekao sudac Juan Guzman.

Prema BBC-u na španjolskome jeziku, branitelji su suspenziju ostvarili uloživši Prizivnome sudu žalbu na sudsku odluku o uhićenju što bi se u generalovu slučaju realiziralo kao kućni pritvor.

Sudac Guzman odbacio je ranija medicinska izvješća o navodnoj "umjerenoj demenciji" Pinocheta (89), izbivši braniteljima iz ruku adut kojim su ranije uspješno sprečavali suđenje. Upravo zbog takve dijagnoze propao je 2001., pokušaj da se generalu sudi za smrt više od 70 političkih zatvorenika.

"Jedan od elemenata koje sam uzeo u obzir" u odlučivanju, bio je Pinochetov intervju iz 2003., televiziji iz Miamija u kojemu on daje lucidne odgovore na pitanja, sebe naziva "anđelom" a krivnju za mučenja i ubojstva tijekom diktature prebacuje na potčinjene, rekao je Guzman.

Čileanski Vrhovni sud u kolovozu je ukinuo imunitet Pinochetu koji je uživao kao doživotni senator i time otvorio put da mu se sudi za sudjelovanje u operaciji Kondor koju su provodili tadašnji režimi Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Paragvaja i Urugvaja u svrhu uklanjanja političkih protivnika 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Ranije ovoga mjeseca čileanski sud donio je odluku i da se Pinochetu može suditi za ubojstvo njegova prethodnika na dužnosti, vrhovnoga vojnog zapovjednika, generala Carlosa Pratsa, ubijenoga u eksploziji automobila bombe u Buenos Airesu 1974.

Pinochet treba odgovarati i za optužbe o pranju novca i utaji poreza.

Viviana Díaz, predsjednica Skupine obitelji zatvorenika i nestalih osoba, nazvala je sudsku odluku "povijesnom" kazavši da je ona sada "presedan" za druge slučajeve koji bi se mogli procesuirati iako su zločini bili počinjeni prije 30 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙