FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: Izbori 26. prosinca, Janukovič potvrdio sudjelovanje

KIJEV, 4. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Sporni pobjednik ukrajinskihpredsjedničkih izbora, proruski kandidat Viktor Janukovič, potvrdio jeu izjavi za tisak da će sudjelovati u ponovljenom drugom krugupredsjedničkih izbora, koji bi se, kako je u subotu objavilo Izbornopovjerenstvo, trebao održati 26. prosinca.
KIJEV, 4. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Sporni pobjednik ukrajinskih predsjedničkih izbora, proruski kandidat Viktor Janukovič, potvrdio je u izjavi za tisak da će sudjelovati u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora, koji bi se, kako je u subotu objavilo Izborno povjerenstvo, trebao održati 26. prosinca.

Nakon što je Vrhovni sud u petak zbog nepravilnosti poništio drugi krug predsjedničkih izbora, Izborno povjerenstvo je objavilo da će se ponovljeni drugi krug, na kojem će se sučeliti Janukovič i oporbeni kandidat Viktor Juščenko, održati 26. prosinca.

"Siguran sam da je odlukom Vrhovnog suda povrijeđen ukrajinski ustav i da je ona donesena pod pritiskom ulice. No nemam drugog izbora doli da se opet kandidiram i da pobijedim", kazao je Janukovič čiju je pobjedu u drugom krugu od 21. studenog Vrhovni sud u petak proglasio nevažećom.

Prije nego je Sud donio odluku Janukovič je rekao da se protivi provedbi novog drugog kruga i predložio da se organiziraju novi izbori u kojima neće sudjelovati ni on ni Juščenko, što je potonji odbio.

Janukovič nema puno izgleda da pobijedi u novom drugom krugu, budući da njegov suparnik ima potporu velikog broja prosvjednika koji su izašli na ulicu nakon 21. studenog, tvrdeći da su izbori bili nepošteni.

I predsjednik na odlasku Leonid Kučma, koji još uvijek nije reagirao na odluku Suda, bio je protiv ponavljanja drugog kruga, što nije predviđeno izbornim zakonom.

Strani posrednici, litavski predsjednik Valdas Adamkus i poljski Aleksander Kwasniewski trebaju u subotu stići u ukrajinsku prijestolnicu, treći put u deset dana, kako bi ubrzali pregovore između sadašnje vlasti i oporbe o provedbi tog drugog kruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙