FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pinochetove žrtve odbacuju prijedlog odštete

ZAGREB, 30. studenoga 2004. (Hina) - Četiri udruge žrtava vojnog režimabivšeg čileanskog diktatura Augusta Pinocheta odbacile su u utorakprijedlog o obeštećenju žrtava za pretrpljeno zlostavljanje i torturu,javlja BBC.
ZAGREB, 30. studenoga 2004. (Hina) - Četiri udruge žrtava vojnog režima bivšeg čileanskog diktatura Augusta Pinocheta odbacile su u utorak prijedlog o obeštećenju žrtava za pretrpljeno zlostavljanje i torturu, javlja BBC.

Čileanski predsjednik Ricardo Lagos najavio je u ponedjeljak isplatu odšteta za tisuće žrtava vojne diktature, a odluku je donio nakon čitanja izvješća o mučenjima na temelju svjedočenja 35.000 osoba.

Kako prenosi BBC u utorak, skupine su organizirale prosvjed u Santiagu odbacujući vladin prijedlog o isplati 190 američkih dolara mjesečno kao nedovoljan.

Udruge drže da bi novo izvješće o mučenjima tijekom vojnog režima od 1973.-1990., trebalo identificirati krivce za zločine.

General Pinochet vladao je Čileom 17 godina, a novo izvješće utvrdilo je da je tijekom diktature bilo najmanje 28.000 žrtava.

Mnogobrojne su udruge ipak poduprle izvješće i vladin prijedlog odštete, koji treba odobriti i čileanski kongres.

Žrtva torture Mireya Garcia pozdravila je objavu detaljnog izvješća o mučenjima na internetu i najavu odštete kao prvi korak reparacije, ali i kazala da žrtve "traže i spomenik žrtvama i spomenik uz geslo - nikada više mučenje u Čileu".

No Jorge Saez, komunistički borac i student u vrijeme diktature, izrazio je "strašnu frustriranost". "Ne zbog novca, već zato što nema ni riječi o pravdi, ni o kažnjavanju mučitelja, ništa o mehanizmu koji će osigurati da se takvo što nikada više ne dogodi u Čileu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙