FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miroslav Bralo u utorak se drugi put pojavljuje pred ICTY-em

ZAGREB, 13. prosinca 2004.(Hina) - Bosanski Hrvat Miroslav BraloCicko, optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini1993., u utorak će biti drugi put izveden pred Haški sud (ICTY) kakobi se izjasnio o krivnji prema točkama optužnice.
ZAGREB, 13. prosinca 2004.(Hina) - Bosanski Hrvat Miroslav Bralo Cicko, optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993., u utorak će biti drugi put izveden pred Haški sud (ICTY) kako bi se izjasnio o krivnji prema točkama optužnice.

Na prvom pojavljivanju 15. studenoga zatražio je da se zakaže njegovo dodatno stupanje pred sud u roku od 30 dana, s čime se predraspravni sudac Amin el Mahdi složio.

Postrojbama SFOR-a u BiH, Bralo (37) se predao 10. studenoga a u haški pritvor prebačen je nakon trodnevnog boravka u bazi SFOR-a. Optužnica protiv njega otpečaćena je 12. listopada ove godine, gotovo devet godina nakon potvrđivanja 10. studenoga 1995.

U 21 točki optužen je za kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija zbog progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1993., u kojem je navodno sudjelovao kao pripadnik specijalne postrojbe HVO-a Džokeri.

Tereti ga se po individualnoj odgovornosti za ubojstvo trojice zatočenih Bošnjaka i višednevno silovanje zatočene Bošnjakinje, označene kao svjedokinja A, u stožeru Džokera u Nadiocima kod Viteza, sredinom svibnja 1993.

Njegov nadređeni, zapovjednik Džokera Anto Furundžija, osuđen je 10. prosinca 1998. pred Haškim sudom na 10 godina zatvora zbog toga što nije spriječio spomenuto silovanje. Nakon što je izdržao 2/3 kazne, oslobođen je iz zatvora u Finskoj 29. srpnja ove godine.

Bralo je spominjan i na drugim haškim suđenjima za ratne zločine u Lašvanskoj dolini, posebno u predmetima Blaškić te Kordić i Čerkez, i to u kontekstu pokolja u Ahmićima.

Kako se kod Brale radi o tzv. "presuđenom slučaju", od hrvatskih odvjetnika upoznatih s haškom problematikom u posljednje se vrijeme moglo čuti da je on sklon priznati krivnju, ali bez nagodbe s tužiteljstvom, jer ne želi svjedočiti protiv drugih optuženika.

U uredu glasnogovornika ICTY-a nisu željeli komentirati takva nagađanja, ali su potvrdili da optuženi prema pravilima može priznati krivnju i bez nagodbe s tužiteljem.

Na upit o tome koga je Bralo anagžirao za branitelja, odgovoreno je da će se to znati sutra poslijepodne u sudnici.

Kako se neslužbeno doznaje, optuženog će sutra zastupati odvjetnica Virginia Lindsey, koja je bila s njim i na prvom pojavljivanju, kada je dovela u pitanje podatak o njegovoj pripadnosti Džokerima.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte je 3. studenoga u govoru pred veleposlanicima Stalnog vijeća NATO-a u Bruxellesu zatražila da Hrvatska uhiti Bralu, a 23. studenoga je u izviješću Vijeću sigurnosti UN u kontekstu rješavanja tog slučaja pohvalila Hrvatsku zbog "transgranične suradnje".

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa je 10. studenoga priopćilo da se Bralo predao SFOR-u u BiH, ne objašnjavajući doprinos hrvatskih državnih tijela za takav razvoj događaja. Kasnije je neslužbeno potvrđen hrvatski doprinos u rješavanju slučaja Bralo.

Iako je etnički Hrvat iz BiH, Bralo nema državljanstvo RH niti ga je ikad tražio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙