FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina će uvesti carine na neke tekstilne proizvode

PEKING, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kina će uvesti carine nadio tekstilnog izvoza u sklopu novih mjera koje bi mogle smanjitinapetosti sa Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama zbog očekivanogpreplavljivanja svjetskih tržišta kineskim proizvodima nakon ukidanjaglobalnog sustava kvota krajem ove godine, pišu u ponedjeljak kineskidržavni mediji.
PEKING, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kina će uvesti carine na dio tekstilnog izvoza u sklopu novih mjera koje bi mogle smanjiti napetosti sa Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama zbog očekivanog preplavljivanja svjetskih tržišta kineskim proizvodima nakon ukidanja globalnog sustava kvota krajem ove godine, pišu u ponedjeljak kineski državni mediji.

Riječ je o jednoj od osam mjera koje je najavilo kinesko ministarstvo trgovine kako bi pomoglo glatkom usklađivanju tamošnje tekstilne industrije s uvjetima slobodnije trgovine.

Nova mjera odražava zabrinutost toga ministarstva da će kineski proizvodi biti metom protudampinških i drugih zaštitnih carina ako se ocijeni da Peking ne vodi računa o novoj snažnoj poziciji na tržištima tekstilnih proizvoda koju mu donosi ukidanje sustava kvota.

Ministarstvo trgovine nije objavilo koji će proizvodi biti podložni novim carinama ni koliko će biti visoke te stope, no kazalo je da će se carine temeljiti prije na kvantiteti nego na vrijednosti.

"Nadamo se da ćemo kroz usvajanje novih mjera potaknuti rast izvoza visokovrijednih proizvoda i dodatno optimizirati strukturu kineske izvozne tekstilne industrije", navodi se u priopćenju kineskog ministarstva trgovine.

Nove mjere obuhvaćaju i izvješćivanje tekstilnih kompanija o planovima širenja, što bi ih trebalo poticati na ulaganja u inozemstvu i stimulirati ih na razvoj domaćih brandova.

Prognoze o naglom kineskom uzletu u svjetskoj trgovini tekstila uznemirile su SAD, koji razmatra uvođenje uvoznih carina kao odgovor na pritužbe domaćih tekstilnih udruga koje tvrde da će biti pogođene uvozom. Peking je razljućen zbog mogućnosti uvođenja novih carina i poručuje da će one narušiti duh slobodne trgovine te da bi se mogao na njih požaliti pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

Prošli tjedan Europska komisija pozvala je Kinu da bude umjerena pri demonstriranju svoje snage u tekstilnoj industriji kako bi izbjegla izazivanje teškoća u gospodarstvima manjih zemalja u razvoju koje se snažno oslanjaju na trgovinu tekstilom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙