FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukidanje tekstilnih kvota bit će velik šok za siromašne

ŽENEVA, 3. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Skorašnje ukidanje kvota uglobalnoj trgovini tekstilom potaknut će val izvoza kineskih proizvodai moglo bi teško pogoditi mnoge siromašne zemlje koje će bitiprisiljene prilagoditi se novom sustavu, izjavio je Jean Paul Sajhauiz Međunarodne organizacije rada (ILO).
ŽENEVA, 3. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Skorašnje ukidanje kvota u globalnoj trgovini tekstilom potaknut će val izvoza kineskih proizvoda i moglo bi teško pogoditi mnoge siromašne zemlje koje će biti prisiljene prilagoditi se novom sustavu, izjavio je Jean Paul Sajhau iz Međunarodne organizacije rada (ILO).

"Siromašne zemlje koje nemaju kapaciteta za oporavak kao SAD i Europska unija doživjet će znatan gospodarski i socijalni šok", ističe stručnjak ILO-a, zadužen za tekstilne proizvode i odjeću.

Kvote za uvoz tekstilnih proizvoda omogućuju brojnim zemljama u razvoju pristup najvažnijim tržištima Europske unije i Sjeverne Amerike, a krajem prosinca ove godine bit će ukinute u skladu s međunarodnim sporazumom iz 1994.

Ukidanje kvota najviše će koristi donijeti Kini jer ima veliki proizvodni kapacitet ali i Indiji i Pakistanu koji također imaju ogromno domaće tržište, naglašava Sajhau.

Zemlje koje su fokusirane na proizvodnju tekstila uz niske troškove rada poput Bangladeša trpjet će negativne posljedice kineske konkurencije baš kao i one koje su zaštitile svoja tržišta i nisu prilagodile svoje metode proizvodnje, kao što je slučaj s Filipinima i Dominikanskom Republikom.

Europska će pak unija izgubiti oko 2,5 milijuna radnih mjesta u tekstilnoj industriji koja će biti premještena u druge dijelove svijeta, ističe stručnjak ILO-a Jean Paul Sajhau.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙