FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tekstici i kožari poručuju: nužno zaštititi domaću proizvodnju

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Za opstanak domaće tekstilne iodjevne industrije potrebno je što hitnije definirati politiku zaštitedomaće proizvodnje kroz pravnu regulativu za uspostavljanje pravilnogi sustavnog vođenja carinske evidencije uvezene robe, te istodobnouvesti mjere potpore izvoznicima.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Za opstanak domaće tekstilne i odjevne industrije potrebno je što hitnije definirati politiku zaštite domaće proizvodnje kroz pravnu regulativu za uspostavljanje pravilnog i sustavnog vođenja carinske evidencije uvezene robe, te istodobno uvesti mjere potpore izvoznicima.

Istaknuto je to na današnjem Saboru tekstilaca i kožara kojeg su zajednički organizirali Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Poruke s ovog skupa, kako je rekao glavni direktor HUP-a Đuro Popijač, trebale bi doprinijeti da se o problemima ovog sektora počne ozbiljno razgovarati, ali i raditi na njihovom rješavanju.

Tekstilci i kožari, kako je rečeno, od Vlade očekuju efikasno suzbijanje rasta sivog tržišta rada u centrima koji prodaju robu sa Dalekog istoka i uspostavljanje pravilnog i sustavnog evidentiranja uvezenih proizvoda uz točno deklariranje sastava i kvalitete proizvoda.

Nužno je također, poručili su tekstilci i kožari, hitno provođenje mjera zaštite domaćih proizvođača od dampinških cijena uvoznih proizvoda kako bi se na taj način omogućio i potaknuo razvoj domaće proizvodnje.

Kao jedan od najvećih problema domaće tekstilne i kožarske industrije na Saboru je izdvojen velik i nekontrolirani uvoz. Od suficita od 370 milijuna američkih dolara u ovoj industriji prije deset godina, Hrvatska je postala zemlja uvoznik tekstilnih i kožarskih proizvoda s deficitom od oko 40 milijuna dolara u prvih devet mjeseci ove godine.

Nedefinirana politika Vlade prema problemu uvoza glavni je razlog, kako je istaknuto, ukazivanja na postojeće neodrživo stanje. Politika liberalizacije tržišta i nekontroliranog uvoza preveliki su uteg domaćoj proizvodnji i konkurentnosti. Carine za uvoznu odjeću se snižavaju, a istovremeno carine koje plaćaju hrvatski tekstilci pri uvozu tkanina ostaju na istom nivou.

Rezultat je tehnološko zaostajanje i stagnacija industrije tekstila, odjeće i kože, uz niz popratnih negativnih učinaka na gospodarstvo, istaknuto je na skupu.

Govoreći o projektu preuzimanja društva Nama d.d. u stečaju od strane domaćeg Konzorcija tekstilne i kožno-prerađivačke industrije direktorica Konzorcija Marija Loborec istaknula je kako su pregovori o tom preuzimanju pri kraju. Napravljen je plan završetka stečaja na način da država kao najveći vjerovnik iskoristi pravo prvokupa i kupi Robnu kuću u Ilici koju bi onda Konzorcij trebao uzeti u najam. Drugi dio odnosi se na kupnju Robne kuće Nama na Kvaternikovom trgu od strane Konzorcija, a Loborec se nada kako će čitav posao oko preuzimanja Name biti gotov do ožujka.

Sa Sabora je stoga Vladi poručeno kako se očekuje da pruže potporu Konzorciju tekstilne i kožno-prerađivačke industrije radi preuzimanja društva Nama d.d. u stečaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙