FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuđeni za ratne zločine u Hrvatskoj - granični policajac u BiH

SARAJEVO,13. prosinca(Hina) - Bosanski Srbin Milovan Zec, koji jepravomoćnom presudom osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog ratnih zločinapočinjenih u Hrvatskoj, djelatni je pripadnik Državne granične službeBosne i Hercegovine (DGS) a bosanskohercegovačke vlasti do sada nisupoduzele ništa kako bi on bio priveden na izdržavanje kazne, prenosi uponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".
SARAJEVO,13. prosinca(Hina) - Bosanski Srbin Milovan Zec, koji je pravomoćnom presudom osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, djelatni je pripadnik Državne granične službe Bosne i Hercegovine (DGS) a bosanskohercegovačke vlasti do sada nisu poduzele ništa kako bi on bio priveden na izdržavanje kazne, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".

Zec, koji je osuđen zbog zlostavljanja hrvatskih ranjenika što su ih tijekom rata u Hrvatskoj zarobili pripadnici pobunjenih krajinskih Srba, trenutačno radi na graničnom prijelazu Dobrljin, na području Bosanskog Novog.

Njemu je u travnju ove godine produžen ugovor o radu iako je uprava DGS-a bila informirana kako je on pravomoćno osuđen te da je za njim raspisana međunarodna tjeralica, što je znao i načelnik DGS-a Mile Jurić koji je i potpisao odluku o produženju radnog odnosa Zecu.

"Zec je osuđen u odsutnosti u Hrvatskoj te se zbog toga ne smatra osuđenim u BiH", izjavio je zamjenik direktora DGS-a Nijaz Spahić komentirajući ovaj slučaj.

Objašnjenje pravnika u DGS-u BiH je da se ime Milovana Zeca doista nalazi na tjeralici Interpola Zagreb no ne i na međunarodnoj tjeralici ove organizacije pa se stoga ni ne mogu poduzimati zakonom predviđene mjere.

"Oslobođenje" navodi kako je Zec zapravo trebao biti raspoređen na graničnom prijelazu Kostajnica, a od toga se odustalo zbog straha da bi ga mogli uhititi hrvatski policajci koji na toj lokaciji rade u neposrednoj blizini bosanskohercegovačkih kolega.

Uprava DGS-a nije osporila navode ovog lista kako se Zeca pokušalo sačuvati od mogućeg uhićenja na području Kostajnice, no odbacuju tvrdnje kako štite ratne zločince ilustrirajući to pokazateljima o dosadašnjim uhićenjima takvih osoba.

Milovan Zec u mađuvremenu je preko odvjetnika pokrenuo postupak za reviziju sudskog procesa u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙