FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Federacija BiH traži rješenje za otpuštene s posla u Hrvatskoj

SARAJEVO,7. prosinca(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta FederacijeBosne i Hercegovine razmatrao je u utorak u Sarajevu probleme povezanes položajem bosanskohercegovačkih državljana koji su u razdoblju od1991. do 1995. otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj preporučivši datijela vlasti BiH i Hrvatske u izravnom kontaktu pokušaju naćirješenje za reguliranje statusa tih osoba.
SARAJEVO,7. prosinca(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrao je u utorak u Sarajevu probleme povezane s položajem bosanskohercegovačkih državljana koji su u razdoblju od 1991. do 1995. otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj preporučivši da tijela vlasti BiH i Hrvatske u izravnom kontaktu pokušaju naći rješenje za reguliranje statusa tih osoba.

Izvješće o statusu bivših radnika iz BiH u hrvatskim tvrtkama federalnom je parlamentu podneseno na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA), a izvjestitelj Mirsad Hasanić je među ostalim iznio podatak kako je tijekom rata u Hrvatskoj bez posla ostalo između 60 i 100 tisuća građana BiH, uglavnom nehrvatske nacionalnosti.

Prema podacima iz izvješća podnesenog Parlamentu, u pitanju su osobe koje su u tvrtkama u Hrvatskoj radile po 20 i više godina, a zbog otkaza koje smatraju protuzakonitima nisu uspjeli ostvariti prava iz područja mirovinskog i socijalnog osiguranja.

Tijekom rasprave iznesene su primjedbe kako je brojka otpuštenih iskazana bez valjane argumentacije pa su federalne vlasti dobile obvezu utvrditi koliko je točno građana BiH u ratnom razdoblju otpušteno s radnih mjesta u Hrvatskoj.

S obzirom na to da federalni parlament nema ovlasti nad državnim tijelima vlasti, Vijeću ministara BiH upućena je preporuka da u suradnji s hrvatskom Vladom poduzme mjere kojima bi se osiguralo da otpušteni radnici dobiju pravo na otpremnine ili invalidnine, odnosno da im se omogući stjecanje mirovine ukoliko na to imaju pravo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙