FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup potpore za prodaju Sladorane tvrtki Sladorana ESOP, u vlasništvu radnika

ŽUPANJA,11. prosinca 2004.(HINA) - Skup potpore za prodaju županjskeSladorane ponuđaču, tvrtki Sladorana ESOP d.o.o., koja bi juprivatizirala po modelu tzv. radničkog dioničarstva, održan je danasna glavnom županjskome Trgu, u organizaciji sindikalne podružnicePPDIV-a u Sladorani.
ŽUPANJA,11. prosinca 2004.(HINA) - Skup potpore za prodaju županjske Sladorane ponuđaču, tvrtki Sladorana ESOP d.o.o., koja bi ju privatizirala po modelu tzv. radničkog dioničarstva, održan je danas na glavnom županjskome Trgu, u organizaciji sindikalne podružnice PPDIV-a u Sladorani.

Na skupu je bilo nazočno oko 350 radnika Sladorane i stanovnika Županje.

Od Vlade je zatraženo da poništi u ponedjeljak, 6. prosinca, zatvoreni natječaj za kupnju 68,1 posto dionica Sladorane, na koji su se javila četiri ponuđača, među kojima i tvrtka Sladorana ESOP d.o.o, koju su osnovali radnici Sladorane, ili da ponudu radnika ocijeni najprihvatljivijom.

Glavni povjerenik sindikalne podružnice PPDIV-a Sladorane Josip Marjanović rekao je da bi se ta tvrtka "trebala prepustiti radnicima, koji su pokazali da znaju, hoće i mogu raditi".

Županjski gradonačelnik Ivan Grigić istaknuo je na skupu da se Sladorana, nakon sloma Županjske banke, koji je na nju negativno djelovao, oporavila zahvaljujući vjeri radnika i Uprave da se vlastitim snagama mogu izvući iz problema.

Predsjednik Radničkog vijeća Sladorane Slavko Gorupić ocijenio je da model tvz. radničkog dioničarstva "jedini osigurava budućnost našoj djeci".

Radnike i Upravu Sladorane na prosvjednom je skupu podupro i potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik SDP-a Mato Arlović.

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), u čijem je vlasništvu 93 posto dionica Sladorane, dosad je proveo dva kruga privatizacije te tvrtke. Po riječima predsjednika Radničkog vijeća Slavka Gorupića, u prvom krugu prodaje 93 posto dionica Sladorane nije bilo zainteresiranih.

U drugom krugu, zatvorenom u ponedjeljak, 6. prosinca, na tržištu je ponuđeno 68,1 posto dionica iz portfelja HFP-a, vrijednih 54,5 milijuna kuna.

Tvrtka Sladorana ESOP d.o.o. ponudila je 55 milijuna kuna, te ulaganje od 191,3 milijuna kuna uglavnom iz sredstava društva te kredita na teret društva.

Glasnogovornik HFP-a Vedran Kukavica, izjavio je pri otvaranju ponuda za kupnju Sladorane, 6. prosinca, kako bi to bilo protivno Zakonu o privatizaciji, po kojem se kupovina dionica ne može jamčiti sredstvima društva koje se prodaje.

Potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac dodao je pak da "u slučaju jednakih ponuda, prioritet pri kupnji imaju zaposlenici".

Uz tvrtku Sladorana ESOP d.o.o. , ponudu za kupnju 68,1 posto dionica županjske Sladorane dali su zajedno tvrtka Žito d.o.o i bračni par Bubalo, te tvrtke Viro d.o. o iz Virovitice i Robić d.o. o. iz Velike Gorice.

HFP je iz prodaje izuzeo 25 posto dionica Sladorene, koje, kako je u ponedjeljak kazao potpredsjednik HFP-a Gotovac, namjerava kasnije prodati radnicima.

Odluku o ponudama Upravni odbor HFP-a trebao bi donijeti do kraja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙