FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Žito" vjerojatno odustaje od "Belja"

OSIJEK,9. prosinca(Hina) - Osječka tvrtka "Žito" dd vjerojatno se nećeponovno natjecati za privatizaciju baranjskog poljoprivrednogkombinata "Belja" dd, izvijestila je danas Uprava poduzeća.
OSIJEK,9. prosinca(Hina) - Osječka tvrtka "Žito" dd vjerojatno se neće ponovno natjecati za privatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd, izvijestila je danas Uprava poduzeća.

"To još nije definitivna odluka, ali mislim da nećemo dati novu ponudu za privatizaciju Belja. Držim da je ponuda koju smo ranije dali za Belje najbolja koju će ta tvrtka ikada dobiti i ne vjerujem da će eventualne nove ponude biti bolje", kazao je predsjednik Uprave Marko Pipunić.

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je krajem studenoga na svojim web stranicama javne pozive za podnošenje ponuda za kupnju 52,21 posto dionica Belja d.d. iz Darde za jednu kunu, a rok za podnošenje ponuda istječe u 14 sati 15. prosinca ove godine.

Sredinom rujna HFP nije prihvatio ponudu Žita i supružnika Bubalo, jedinu ponudu za privatizaciju Belja, zbog, kako je rečeno, niza nedostataka, među kojima je najvažniji onaj oko neodgovarajuće socijalne klauzule jer ponuđač nije prihvatio kolektivni ugovor već je predložio da se prava radnika reguliraju prema Zakonu o radu. Time bi radnicima za otpremnine primjerice bio predviđen dvostruko manji iznos nego prema kolektivnom ugovoru. Upravni je odbor odbio ponudu i zbog činjenice da su ponuđači tražili koncesiju na državno poljoprivredno zemljište na 35 godina, a zakonom je moguće na samo 30 godina, zahtijevali su mogućnost odustajanja od ponude i sl.

Pipunić ističe kako je "Žito" "regionalna tvrtka s interesom da regionalno ulaže. U Upravi ističu kako se, nakon poslova u trgovanju žitaricama te mlinsko-pekarskoj industriji i svinjogojstvu, žele nametnuti kao regionalni lider razvoja u poljoprivredi te kako očekuju ishod natječaja za kupnju dionica županjske Sladorane, gdje su podnijeli ponudu također sa supružnicima Bubalo.

"Žito" dd trenutačno zapošljava 417 djelatnika, a poslovnu 2004. planiraju završiti s prihodom od oko 850 milijuna kuna.

(Hina) xivuč/xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙