FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: do sredine prosinca HFP treba prodati deset tvrtki

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Do sredine prosinca Hrvatski fondza privatizaciju treba prodati deset poduzeća u većinskom vlasništvudržave, Vlada treba donijeti višegodišnji plan smanjenja državnihpotpora, te detaljan plan restrukturiranja Hrvatskih željeznica, nekisu od ukupno šest preduvjeta koje Hrvatska treba ispuniti u okviru PALprograma.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Do sredine prosinca Hrvatski fond za privatizaciju treba prodati deset poduzeća u većinskom vlasništvu države, Vlada treba donijeti višegodišnji plan smanjenja državnih potpora, te detaljan plan restrukturiranja Hrvatskih željeznica, neki su od ukupno šest preduvjeta koje Hrvatska treba ispuniti u okviru PAL programa.

Vlada je, naime danas, prihvatila matricu mjera i prethodne uvjete vezano za Programski zajam za prilagodbu (PAL) Svjetske banke.

Na temelju PAL-a u iduće tri godine Hrvatska bi svake godine mogla povući po 150 milijuna dolara pod vrlo povoljnim uvjetima, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Sredstva PAL-a namijenjena su posebice reformama pravosuđa, državne uprave i HŽ-a.

Do 15. prosinca trebalo bi ispuniti šest preduvjeta. HFP bi tako trebao prodati deset tvrtki, no, ministar kaže da je njih osam već praktično prodano, a za dvije su raspisani natječaji.

Zadaća je Vlade donijeti i plan smanjenja državnih potpora, ali se to, kaže Šuker, ne odnosi na potpore u poljoprivredi i ribarstvu.

Vlada ima zadaću donijeti novi zakon o državnim službenicima, te usvojiti detaljan plan restrukturiranja HŽ-a i zakonski okvir po kojem će se obaviti privatizacija tvrtki kćeri u vlasništvu HŽ-a.

Matricom mjera za PAL predviđa se i da se do sredine studenoga iduće godine dovrši privatizacija dvaju brodogradilišta, te objave javni natječaji za privatizaciju još dvaju.

PAL se odnosi i na državnu upravu, a jedan od pokazatelja u tome je i smanjenje mase plaća u javnom sektoru s oko 11 posto BDP-a u prošloj na 9,5 posto u 2007.

Među mjerama koje bi Vlada trebala izvršiti do sredine studenoga iduće godine je i donošenje plana smanjenja broja javnih i državnih službenika proglašenih viškom, a do tada bi Vlada trebala donijeti i fiskalno i socijalno održivu formulu indeksacije mirovina.

Vlada je po hitnom postupku u saborsku proceduru poslala paket zakona vezanih za doprinose i mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Njima se, uz ostalo, smanjuju koeficijenti za obračun doprinosa za novinare, zubotehničare i slične djelatnosti sa 1,1 na 0,65, dok bi samostalni umjetnici doprinos plaćali po koeficijentu 1,2.

Predložene izmjene Zakona o obveznim doprinosima u stvari se u zakon pretaču i dosadašnje Vladine uredbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙