FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađari na referendumu o državljanstvu i privatizaciji

BUDIMPEŠTA, 5. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Mađari su u nedjeljukrenuli na birališta gdje će se na referendumu izjasniti pristaju lietničkim Mađarima koji žive drugdje u svijetu dati mađarskodržavljanstvo.
BUDIMPEŠTA, 5. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Mađari su u nedjelju krenuli na birališta gdje će se na referendumu izjasniti pristaju li etničkim Mađarima koji žive drugdje u svijetu dati mađarsko državljanstvo.

Pristaše toga prijedloga kažu da će tako zarasti rane u zemlji koja je nakon Prvoga svjetskog rata izgubila dvije trećine teritorija. Kritičari kažu da bi glasovanje 'za' bilo skup korak unatrag za jednu modernu zemlju Europske unije.

Mađari u nedjelju glasuju i o prekidu privatizacije bolnica.

Referendum o državljanstvu prijeti pogoršanjem odnosa Mađarske sa susjedima, osobito s Rumunjskom, koja je već izrazila zabrinutost zbog mogućnsoti da Mađarska da državljanstvo nekim Rumunjima.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi će rezultati biti poznati oko 21 sat. Ankete pokazuju da će dvojno državljanstvo biti prihvaćeno tijesnom većinom glasova, a velika većina glasača opredijelit će se za zaustavljanje privatizacije bolnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙