FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC zabrinut viškovima u ponudi

KAIRO, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Uznemireni proizvođači nafteOrganizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu su pokušaliprocijeniti kako žustro bi na sastanku ministara kartela ovoga tjednatrebali obuzdati rast ponude koji je pomogao rušenju cijena nafte začetvrtinu u posljednjih šest tjedana.
KAIRO, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Uznemireni proizvođači nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu su pokušali procijeniti kako žustro bi na sastanku ministara kartela ovoga tjedna trebali obuzdati rast ponude koji je pomogao rušenju cijena nafte za četvrtinu u posljednjih šest tjedana.

Cijene nafte spustile su se za otprilike 14 dolara s rekordnih razina dosegnutih u listopadu na najniže razine u posljednja tri mjeseca, ponajprije zbog povećanja isporuka toga kartela i početka blage zime na sjevernoj hemisferi koja napuhava zalihe u zemljama potrošačima.

Ministri OPEC-a dosad su signalizirali da će se na svojem sastanku u petak u Kairu usredotočiti na smanjenje viškova u ponudi iznad službenih limita. Deset članica toga kartela dnevno crpe oko milijun barela nafte iznad službene gornje granice proizvodnje od 27 milijuna barela.

Novi pad cijena od 3,5 posto zabilježen u utorak obnovio je špekulacije oko mogućeg smanjenja aktualnih kvota. Na svojem ranijem sastanku u Alžiru OPEC je dogovorio neočekivano rezanje gornje granice proizvodnje. "Prijedlozi postoje, no ne mogu kazati hoćemo li odlučiti o smanjenju kvota", izjavio je predsjednik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro.

Članove kartela pojačano brine da će viškovi u ponudi nabujati u drugom tromjesečju iduće godine, kada potražnja obično pada.

"Pratit ćemo razvoj događaja u prvom tromjesečju jer potražnja obično ostaje snažna, ali se smanjuje u drugom tromjesečju. Dogodi li se to, OPEC mora razmotriti kako djelovati", dodao je Purnomo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙