FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fra Bonaventura Duda primio nagradu Annales Pilar

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Teolog, publicist, prevoditelj ibibličar fra Bonaventura Duda primio je danas znanstvenu nagradu"Annales Pilar" na svečanosti priređenoj u Hrvatskome institutu zapovijest u sklopu znanstvenoga skupa "Quo vadis Hrvatska?".
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Teolog, publicist, prevoditelj i bibličar fra Bonaventura Duda primio je danas znanstvenu nagradu "Annales Pilar" na svečanosti priređenoj u Hrvatskome institutu za povijest u sklopu znanstvenoga skupa "Quo vadis Hrvatska?".

Taj skup peti je iz niza "Annales Pilar" koje organizira Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" kako bi potaknuo raspravu o aktualnim pitanjima hrvatskoga društva. Održava se 9. i 10. prosinca, a ove je godine usredotočen na pitanja identiteta, modernizacije i europskih obzorja Hrvatske.

Fra Bonaventura Duda laureat je godišnje nagrade "Annales Pilar", budući da je po svojoj pisanoj riječi jedan od prvaka hrvatske teološke misli, a po nastupima usmenom riječju jedan je od najuglednijih suvremenih hrvatskih crkvenih govornika, istaknula je u obrazloženju Nagrade predsjednica Znanstvenoga vijeća "Pilara" Vesna Lamza-Posavec.

Ravnatelj instituta Vlado Šakić rekao je pak da, nagrađivanjem fra Bonaventure Dude, Institut "Ivo Pilar", odaje i priznanje Crkvi u Hrvata za ulogu koju je imala u očuvanju hrvatskoga nacionalnoga identiteta i kulture.

Osim toga, istaknuo je, time smo htjeli dati svoj glas za to da u europski Ustav uđu kršćanske vrijednosti.

Fra Bonaventura bio je, zajedno s akademikom Jurom Kaštelanom, glavni urednik tzv. zagrebačkog izdanja Biblije (1968.) za koje je, zajedno s Jerkom Fućakom, izveo i sveukupnu relekturu biblijskoga teksta i za potrebe hrvatskoga lekcionara preveo Novi zavjet (1973.).

Zahvaljujući na nagradi, fra Bonaventura Duda je rekao da je jedan od rijetkih koji su "preživjeli zagrebačku Bibliju".

Poimence nabrojivši svoje suradnike na tome projektu, istaknuo je kako su svi oni sudionici u Nagradi kojoj je on laureat.

Posebice se pak osvrnuo na, kako je rekao, neprežaljene Jerka Fućaka i Juru Kaštelana.

Biblija je pak, zaključio je fra Bonaventura Duda, knjiga koja otvara put u Europu i cijeli svijet.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙