FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Zaklade Hanžeković

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Zaklada prof. dr. Marijan Hanžekovićdodijelila je danas godišnje nagrade za 2004. za znanstvene i stručneradova sa šireg područja financija.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković dodijelila je danas godišnje nagrade za 2004. za znanstvene i stručne radova sa šireg područja financija.

Prvu nagradu u kategoriji redovitih radova, diplomu, medalju i 15 tisuća kuna dobila je asistentica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Danijela Miloš za rad "Perspektive razvoja hrvatskog tržišta korporacijskih obveznica".

U kategoriji studentskih radova prvu nagradu, diplomu i pet tisuća kuna dobio je student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Mladen Fruk za rad "Sezonalnost prinosa dionica na Zagrebačkoj burzi". Fruk je i lani nagrađen tom nagradom.

Upraviteljica zaklade Katarina Ott kazala je da je zaklada osnovana 1998. godine radi poticanja mladih znanstvenika na istraživanje šireg područja financija. Podsjetila je da je ovo peta godina kako dodjeljuju nagrade, te da je bilo dosta kvalitetnih radova ove godine. Najveću vrijednost tih radova Ott vidi u tome što teoriju spajaju na hrvatsku gospodarsku praksu, što drži značajnim doprinosom hrvatskoj tranziciji.

Zakladu su u spomen na pravnika, ekonomista, profesora književnosti i jezika Marijana Hanžekovića osnovali Institut za javne financije, Marijan Hanžeković mlađi, Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka. Cilj je Zaklade promicati financijske znanosti i poticati znanstvenike i stručnjake, posebice mlađe da se bave tom znanstvenom disciplinom.

Prof. dr. Marijan Hanžeković (rođen 1915. u Slavonskoj Požegi, umro 1993. u Zagrebu) bio je prvi hrvatski ministar financija, osnivač Zagrebačke burze, dugogodišnji sveučilišni predavač financijskih predmeta. Napisao je 200 znanstvenih i stručnih radova sa gotovo svih područja ekonomije, a osobitu pažnju posvećivao je financijama, fiskalnom i monetarnom sustavu, bankarstvu, vrijednosnim papirima i burzama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙