FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HAZU-u komemoracija I. Frangešu

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Komemorativni sastanak o životu iradu akademika Ive Frangeša (1920.-2003.) održan je danas u Hrvatskojakademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Komemorativni sastanak o životu i radu akademika Ive Frangeša (1920.-2003.) održan je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

O Frangeša su govorili akademici Miroslav Šicel, Aleksandar Flaker i Ante Stamać, dopisni član Reinhard Lauer, te članovi suradnici Krešimir Nemec i Dunja Fališevac.

Frangeševo proučavanje bitno je utjecalo na razvoj hrvatske književne historiografije, kako književne povijesti tako i metodologije. Poslije pozitivističkih studija svojih prethodnika Frangeš otvara posve novo poglavlje: otvara i provodi stilističku kritiku metodom interpretacije književnog ostvarenja, rekao je akademik Šicel.

Akademik Flaker naglasio je kako je Frangeš bio središnja osoba u procesu europeizacije studija književnosti putem približavanja književnom tekstu kao umjetnini. Autor je sintagme "Zagrebačka slavistička škola", unutar koje mu je pripalo posebno mjesto, rekao je Flaker.

Krešimir Nemec istaknuo je kako je Frangeš uvijek stavljao podjednak akcent na ono što se piše i kako se piše, što je rezultiralo činjenicom da je o književnosti znao pisati znanstveno točno i stilski dotjerano.

Frangeš je postavio "sudbinsku ljestvicu" hrvatske književnosti, estetsku vertikalu koja će još dugo biti vrijednosni orijentir u našoj književnoj historiografiji, rekao je Nemec.

Istaknuti kroatist i romanist, povjesničar književnosti, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Ivo Frangeš rodio se 15. travnja 1920. u Trstu, djetinjstvo je proveo u Sloveniji i BiH. Gimnaziju je završio u Sarajevu, diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, doktorirao 1952. Od 1956. do umirovljenja 1984. bio je sveučilišni profesor i dugogodišnji šef Katedre za noviju hrvatsku književnost tog fakulteta.

Bio je suutemeljitelj i urednik časopisa Umjetnost riječi (1957.), Forum (1962.) te pokretač i urednik Croatice (1970.). Za izvanrednog člana Akademije izabran je 1960., a redoviti je član bio od 1968. Frangeš je dobitnik brojnih nagrada, među njima i Državne nagrade za znanost za životno djelo, Herderove nagrade za postignuća na području znanosti o književnosti, Humboldtove nagrade. Dodijeljeno mu je i odličje Commendatore della Republica d'Italia. Bio je gostujući profesor na sveučilištima u Napulju, Rima, Trstu, Koelnu, Krakovu, Moskvi, Frankfurtu i Berlinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙