FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imam berlinske džamije biti će protjeran iz Njemačke

BERLIN, 9. prosinca 2004. (Hina) - Imam berlinske Mevlana džamije,koji je u svojim propovijedima širio mržnju protiv Nijemaca te jeopravdavao samoubilačke napade u Izraelu i Iraku, biti će još ovegodine protjeran iz Njemačke, piše u četvrtak berlinski denvnik"Tagesspiegel" pozivajući se na izvore iz berlinskog ureda zaunutarnjih poslova.
BERLIN, 9. prosinca 2004. (Hina) - Imam berlinske Mevlana džamije, koji je u svojim propovijedima širio mržnju protiv Nijemaca te je opravdavao samoubilačke napade u Izraelu i Iraku, biti će još ove godine protjeran iz Njemačke, piše u četvrtak berlinski denvnik "Tagesspiegel" pozivajući se na izvore iz berlinskog ureda za unutarnjih poslova.

Imam Yakup T., koji posjeduje tursko državljanstvo, upao je u oči javnosti nakon jednog izvještaja državne tv-postaje ZDF koja je skrivenom kamerom pratila jedno od njegovih propovijedi tijekom koje je Nijemce opisao kao "smrdljive i nekorisne", rekavši da im je kao i svim drugim "bezvjernicima" mjesto u paklu. On je, osim toga, prilikom jednog javnog skupa atentatore samoubojice u Izraelu i Iraku opisao kao mučenike te za njih zatražio "Alahovu milost".

Nakon što je objavljena TV reportaža, berlinski ured za strance pozvao je imama na razgovor na što se ovaj nije odazvao. Yakup T. već 30 godina zajedno s obitelji živi u Njemačkoj.

Slučaj Yakupa T. potaknuo je zahtjeve političara za pojačanom kontrolom muslimanskih vjerskih institucija. Vladajuća socijaldemokratsko-zelena koalicija zauzima se za to da se islamski propovjednici školuju u Njemačkoj, a demokršćanska oporba zahtjeva da se u njemačkim džamijama propovijedi drže na njemačkom jeziku.

Na udaru vlasti zbog optužbi da šire mržnju protiv svega što nije muslimansko posebice se nalaze vjerske ustanove koji su, po pisanju medija, pod izravnim financijskim utjecajem Saudijske Arabije. Tako Islamskoj akademiji saudijskog kralja Fahda koja se nalazi u Bonnu prijeti zatvaranje zbog širenja materijala protuustavnog sadržaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙