FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ubojstvima zbog časti na godinu pogibaju tisuće žena

STOCKHOLM, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rođaci ubiju tisuće ženasvake godine zato što su izabrale partnera ili životni stil koji"obeščašćuje" obitelj, a taj fenomen prelazi nacionalne i vjerskegranice, objavili su stručnjaci.
STOCKHOLM, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rođaci ubiju tisuće žena svake godine zato što su izabrale partnera ili životni stil koji "obeščašćuje" obitelj, a taj fenomen prelazi nacionalne i vjerske granice, objavili su stručnjaci.

"Procjena je Ujedinjenih naroda da svake godine pogine pet tisuća žena, ali brojka je možda i znatno veća", kaže Gerd Johnsson Latham, stručnjakinja za rodna pitanja u švedskom ministarstvu vanjskih poslova.

Ona je organizatorica najveće međunarodne konferencije o tzv. nasilju u ime časti, što se ovaj tjedan održava u blizini švedskoga glavnoga grada.

Švedska, zemlja kojoj su rijetke u svijetu ravne po promicanju prava žena u javnome životu i na poslu, šokirana je 2002. godine ubojstvom studentice Fadime Sahindal koju je "zbog časti" ustrijelio njezin otac, Kurd i musliman, jer se željela udati za Šveđanina.

No iako takvo "patrijarhalno nasilje" protiv žena javnost često povezuje s muslimanskih zemljama, Johnsson Latham tvrdi da mu je korijen u rodnim predrasudama, a ne u vjerskim pogledima. "Riječ je o mišljenju da su žene podređene muškarcima, a muškarci su nadmoćni", kaže.

No jedan švedski Kurd koji je kao dijete u kurdskome selu gledao kako djevojčicu s kojom se igrao, njezin otac živu spaljuje zbog predbračnoga seksa, kaže da i religija igra važnu ulogu.

"Korijeni su u religiji", trdi. "Čast klana temelji se na religiji, osobito za muslimane. Oni sramnim smatraju da ženski član obitelji ima predbračni ili izvanbračni seks, a da sramotu mogu odagnati ako počine umorstvo zbog časti".

"To se svakodnevno događa, ali rijetki žele o tome govoriti. Djevojčice u tome svijetu nemaju vrijedosti", rekao je taj muškarac koji živi u Švedskoj i tražio je da ostane anoniman.

"Kad je prevencija u pitanju, švedske vlasti mogu učiniti više", kaže Sara Mohammad, čelnica lobističke skupine osnovane u znak sjećanja na Fadime.

"Još ima curica koje idu u vrtić pod feredžom, djevojaka koje ne smiju na sate seksualnog i tjelesnog odgoja, djevojaka koje ne završavaju srednju školu jer se protiv svoje volje vraćaju u pradomovinu zbog ugovorenih brakova", kaže Sara Mohammad.

Na dvodnevnoj konferenciji što je počela u utorak, a bavi se pitanjem kako spasiti žene od takve sudbine, sudjeluju izaslanstva iz Afganistana, Alžira, Pakistana, Jordana, Turske, Poljske, Kanade i Švedske, a nazočni su i stručnjaci iz UN-a, Europske unije i predstavnici skupina za zaštitu ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙