FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za ozdravljenje TLM-a potrebna pomoć države

ŠIBENIK, 9. prosinca 2004. (Hina) - Šibenska Tvornica lakih metala(TLM), zbog nagomilanih novčanih obveza i nedostatka sirovina, jedinouz novu financijsku pomoć države od oko 250 milijuna kuna možeostvariti planirano povećanje proizvodnje i smanjenje gubitka u idućojgodini i tako spasiti to najveće šibensko poduzeće, izjavio jepredsjednik nove Uprave TLM-a Ivo Koštan.
ŠIBENIK, 9. prosinca 2004. (Hina) - Šibenska Tvornica lakih metala (TLM), zbog nagomilanih novčanih obveza i nedostatka sirovina, jedino uz novu financijsku pomoć države od oko 250 milijuna kuna može ostvariti planirano povećanje proizvodnje i smanjenje gubitka u idućoj godini i tako spasiti to najveće šibensko poduzeće, izjavio je predsjednik nove Uprave TLM-a Ivo Koštan.

Nova uprava, koja je imenovana 4. studenoga, zatekla je gubitak od 135 milijuna kuna za deset ovogodišnjih mjeseci, dok se ukupni gubici za 2004. procjenjuju na 162 milijuna kuna.

Kapaciteti u tvornicama valjanih i prešanih proizvoda i oplemenjenih folija bili su u ovoj godini prosječno korišteni nešto više od 50 posto, dok je u "Elemesu" iskorištenost kapaciteta svega 8 posto.

TLM trenutačno zapošljava 1.730 radnika, a ukupne financijske obveze iznose više od milijardu kuna.

Planom za 2005, koji je izradila nova Uprava, planira se povećanje proizvodnje od 28 posto, uz racionalizaciju svih troškova poslovanja, pri čemu će gubitak iznositi oko 60 milijuna kuna. Do 2007. godine planira se ukupno povećati proizvodnju za oko 55 posto, te učiniti TLM potpuno likvidnim i sposobnim za manje investicije. No, za podmirenje financijskih obveza do kraja ove godine, koje iznose 144 milijuna kuna, a za što je Vlada već dala jamstva u lipnju, te za početak poslovnih aktivnosti u 2005. nužna je pomoć države, kazao je Koštan.

Predsjednik TLM-ove Uprave vjeruje da će Vlada RH i ovaj put imati razumijevanja za, kako je rekao, posljednju šansu za pokretanje proizvodnje i ozdravljenje TLM-a.

Gašenje pak tvornice, smatra, imalo bi dalekosežne posljedice za grad i županiju, ali i za cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Član Uprave Branimir Lepur izvijestio je o zanimanju ulagača iz SAD-a za pokretanje elektrolize u TLM-u, te ocijenio da je privatizacija konačno rješenje za TLM.

Zbog toga, rečeno je, početkom iduće godine Hrvatski fond za privatizaciju, koji je trenutačno vlasnik 58 posto dionica TLM-a, Uprava i Nadzorni odbor tvrtke moraju konačno utvrditi strategiju privatizacije.

Na novinarski upit o mogućem otpuštanju radnika, Koštan je odgovorio kako je smanjivanje broja zaposlenih posljednja mjera planirana u racionalizaciji troškova za iduću godinu, u kojoj će 60 ljudi otići u mirovinu. Ustvrdio je također, kako u proizvodnim pogonima TLM-a zapravo nedostaje radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙