FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA U ČETVRTAK O IZMJENAMA ZAKONA O ULAGANJIMA

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Na poticajne mjere, porezne icarinske povlastice i nadalje bi mogla računati samo novoosnovanadruštva, a jedina je iznimka turizam, pa bi na prijedlog Ministarstvamora, turizma, prometa i razvitka na poticaje i povlastice u slučajuulaganja u turističku djelatnost mogla računati i već osnovanadruštva.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Na poticajne mjere, porezne i carinske povlastice i nadalje bi mogla računati samo novoosnovana društva, a jedina je iznimka turizam, pa bi na prijedlog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka na poticaje i povlastice u slučaju ulaganja u turističku djelatnost mogla računati i već osnovana društva.

Predviđeno je to izmjenama Zakona o poticanju ulaganja koje bi hrvatska Vlada trebala prihvatiti na sjednici u četvrtak.

Na posebne bi pak mjere mogli računati i projekti ulaganja od posebnog gospodarskog interesa za državu. Tako bi za ulaganja značajna za ukupni gospodarski razvoj i zapošljavanje, za ravnomjeran regionalni razvoj, za razvoj područja posebne državne skrbi ili razvoj same gospodarske grane, Vlada mogla dati nepovratna novčana sredstva, odnosno uložiti imovinu u vlasništvu države u nositelja poticaja ili povlastica, na osnovu čega bi stekla dionice ili poslovne udjele u tom društvu.

Kako je postojećim zakonom bio predviđen, ali nikad nije osnovan fond za poticanje otvaranja novih radnih mjesta, Vlada predlaže brisati te odredbe, a umjesto fonda poslove poticanja zapošljavanja, odnosno otvaranja novih radnih mjesta i stručne izobrazbe ili prekvalifikacije preuzelo bi direktno resorno Ministarstvo gospodarstva. U državnom proračunu za iduću godinu za poticanje ulaganja na stavci Ministarstva gospodarstva predviđen je iznos od 20 milijuna kuna.

Prema podacima za razdoblje od srpnja 2001. do 2003. poticajne mjere, carinske i porezne povlastice koristilo je 25 novoosnovanih društava, ukupan iznos ulaganja prelazi 2,1 milijardu kuna, a planirano je otvoriti nešto više od pet tisuća novih radnih mjesta. Iako je najveći broj investicijskih projekata u proizvodno-prerađivačkoj djelatnosti, gleda li se visina investicija, više od 60 posto ulaganja i planiranih novih radnih mjesta odnosi se na inozemne investicijske projekte u trgovini, a više od 90 posto kapitala i novog zapošljavanja je u zagrebačkoj regiji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Stoga je Vladina namjera izmjenama Zakona potaknuti ulaganja u proizvodno-prerađivačke djelatnosti, zapošljavanje, stručnu izobrazbu ili prekvalifikaciju.

Vlada bi na sjednicu u četvrtak, prema najavama, trebala prihvatiti i program decentralizacije za razdoblje od 2004. do 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙