FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA I EUROPSKA PREMIJERA "ALEKSANDRA VELIKOG"

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska i europska premijerapovijesnog spektakla "Aleksandar Veliki" (Alexander) oskarovca OliveraStonea održana je u četvrtak navečer u zagrebačkom multiplexuCineStaru.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska i europska premijera povijesnog spektakla "Aleksandar Veliki" (Alexander) oskarovca Olivera Stonea održana je u četvrtak navečer u zagrebačkom multiplexu CineStaru.

S Colinom Farrellom, Angelinom Jolie, Anthonyjem Hopkinsom i Valom Kilmerom u glavnim ulogama "Aleksandar Veliki" temelji se na istinitoj priči o životu jednog od najutjecajnijih svjetskih vođa, čovjeka koji je prije navršenih 25 godina osvojio 90 posto poznatog svijeta.

Aleksandar Veliki, makedonski kralj, rođen je 356., a umro 323. prije Krista. Bio je sin Filipa Drugog i Olimpije, kćeri epirskog kralja, te Aristotelov učenik.

Kraljem je postao nakon očeve pogibije 336. prije Krista, ubrzo je učvrstio vlast u Makedoniji, a zatim je s vojskom prodro u Grčku koja se od Makedonije htjela osloboditi.

S vojskom je prodro i do Dunava, pobijedio perzijsku vojsku nakon čega je gotovo cijela Mala Azija došla pod njegovu vlast. Osvojio je i Egipat gdje je osnovao Aleksandriju, a prodro je i u Indiju.

Vodio je svoju vojsku putem opsada i osvajanja dugim 35.500 kilometara, u razdoblju od samo osam godina. Privremeno je ujedinio Istok i Zapad i proširio starogrčku kulturu širom Istoka. Do svoje smrti, u 33. godini, stvorio je carstvo kakvo svijet dotad još nije vidio.

Na teritoriju koji je Aleksandar Veliki osvojio danas se nalaze Grčka, Albanija, Turska, Bugarska, Egipat, Libija, Izrael, Jordan, Sirija, Libanon, Cipar, Irak, Iran, Afganistan, Uzbekistan, Pakistan i Indija.

Na svečanoj premijeri u četvrtak navečer u CineStaru među uzvanicima su bili, među ostalim, ministri Vesna Škare Ožbolt i Božidar Kalmeta, veleposlanici, odnosno predstavnici zemalja koje su nekad bile dio Aleksandrova carstva - Makedonije, Grčke, Indije i Egipta, te najavljeni kandidati za hrvatskog predsjednika - Đurđa Adlešić, Slaven Letica, Anto Kovačević i Ivić Pašalić.

U trajanju od 173 minute, u distribuciji Warner Brosa, SAD, snimanje filma "Aleksandar Veliki" trajalo je 94 dana i stajalo 160 milijuna američkih dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙