FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija želi da Indija postane stalna članica Vijeća sigurnosti

NEW DELHI, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je u subotupriopćila da bi Indija morala postati punopravna članica Vijećasigurnosti Ujedinjenih naroda bude li se to tijelo proširivalo kako bitočnije odražavalo svjetski poredak nakon Hladnoga rata.
NEW DELHI, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je u subotu priopćila da bi Indija morala postati punopravna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bude li se to tijelo proširivalo kako bi točnije odražavalo svjetski poredak nakon Hladnoga rata.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je to na razgovorima s indijskim čelnicima nakon što su lokalne novine objavile da njegovi komentari od petka bacaju sumnju na nastojanje New Delhija da postane Vijeća sigurnosti s pravom veta.

"Bude li se Vijeće sigurnosti proširivalo, pravo veta morat će imati sve članice ili nijedna", rekao je glasnogovornik Kremlja koji putuje s Putinom.

"Indiju smatramo prvim kandidatom", dodao je.

Lokalne novine objavile su u subotnjim izdanjima Putinov komentar indijske želje da postane članica vijeća sigurnosti.

Indija se pridružila Njemačkoj, Japanu i Brazilu koji već lobiraju za mjesto stalne članice. Rusija je jedna od pet zemalja pobjednica Drugoga svjetskog rata koje imaju pravo veta.

Odluka o reformi predviđena je za sastanak u rujnu kad će se obilježavati i 60. godišnjica UN-a. Da bi stupile na snagu, reforme moraju dobiti dvotrećinsku većinu od 191 članice UN-a, a nijedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ne smije uložiti veto

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙