FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW protiv ograničavanja pristupa prezervativima

WASHINGTON,1.prosinca 2004.(Hina) - Nepotrebna ograničavanja pristupaprezervativima u pojedinim zemljama uključujući Indiju, Nigeriju, Perui Sjedinjene Države i informacije o HIV/AIDS-u potkopavaju globalnuborbu protiv epidemije ove bolesti, objavila je američka organizacijaza ljudska prava Human Rights Watch (HRW) povodom Svjetskog dana borbeprotiv AIDS-a.
WASHINGTON,1.prosinca 2004.(Hina) - Nepotrebna ograničavanja pristupa prezervativima u pojedinim zemljama uključujući Indiju, Nigeriju, Peru i Sjedinjene Države i informacije o HIV/AIDS-u potkopavaju globalnu borbu protiv epidemije ove bolesti, objavila je američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

HRW u izvješću navodi cenzuriranje informacija o prezervativima u programima koje financiraju vlasti, mitove o prezervativu koje šire vjerski čelnici te ograničavanje prezervativa u brojnim zemljama.

Svjetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene agencije kažu da su, ako se upotrebljavaju pravilno, prezervativi vrlo učinkoviti u sprječavanju spolnog prijenosa HIV-a te su suglasni da je informiranje o njihovoj pravilnoj uporabi bitan dio borbe protiv HIV-a.

Međutim, programi koje financiraju vlasti u mnogim zemljama, uključujući Indiju, Nigeriju, Peru i Sjedinjene Države, ograničavaju pristup ovom sredstvu protiv HIV-a, kaže HRW.

Organizacija navodi da je u 2003. u svijetu manje od polovine ljudi u opasnosti od spolnog prijenosa HIV-a imalo pristup prezervativima, a još manje elementarnom obrazovanju o HIV/AIDS-u.

Tamo gdje postoje programi o HIV/AIDS-u u školama, oni često prikrivaju informacije o prezervativima iz straha od promicanja promiskuiteta ili kontrole rađanja, kaže HRW.

Organizacija navodi kako ponegdje policija konfiscira prezervative od aktivista za borbu protiv AIDS-a i koristi ih kao dokaz za prostituciju ili poticanje na homoseksualizam.

"Jasan rezultat ograničavanja pristupa prezervativima bit će više izgubljenih života od AIDS-a", rekao je Jonathan Cohen, istraživač u HRW-ovom programu protiv HIV/AIDS-a.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha u Sjedinjenim Državama nastavlja svoju potporu programu "uzdržavanje do braka" u sprječavanju širenja HIV-a.

HRW upozorava da u mnogim zemljama politički i vjerski čelnici u javnim izjavama povezuju prezervative s grijehom i promiskuitetom ili tvrde da informacije o učinkovitosti prezervativa potiču blud.

Tako je Vatikan, navodi HRW, izričito protiv uporabe prezervativa i javno je iskrivio znanstvenu informaciju o njima. Organizacija navodi da su visoki vatikanski dužnosnici okrivili prezervative za širenje HIV/AIDS-a sugerirajući da se HIV može probiti kroz mikroskopske pore u prezervativu što je protivno znanstvenim informacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙