FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: Mladić u lipnju i srpnju boravio u RS - tisak

BANJA LUKA, 9. prosinca 2004. (Hina) - Haški optuženik za ratne zločine Ratko Mladić, boravio je u lipnju i srpnju ove godine u istočnomdijelu Republike Srpske i nalazio se pod zaštitom Vojske RS, rekao jebanjalučkim Nezavisnim novinama od četvrtka izvor blizak međunarodnojzajednici.
BANJA LUKA, 9. prosinca 2004. (Hina) - Haški optuženik za ratne zločine Ratko Mladić, boravio je u lipnju i srpnju ove godine u istočnom dijelu Republike Srpske i nalazio se pod zaštitom Vojske RS, rekao je banjalučkim Nezavisnim novinama od četvrtka izvor blizak međunarodnoj zajednici.

Mladić je premješten na ovu lokaciju u vrijeme predsjedničkih izbora u Srbiji i istanbulskoga summita NATO (27. i 28. lipnja) zbog pritiska međunarodne zajednice i bojazni da bi mogao biti uhićen i izručen Tribunalu u Haagu, izjavljuje izvor Nezavisnih novina i dodaje da se Mladić skrivao u ogromnom tajnom vojnom kompleksu "Crna Rijeka" u Han Pijesku, koje je tijekom rata u BiH bilo sjedište Generalštaba Vojske RS.

"Ovo vojno sklonište je dobro opskrbljeno, opremljeno i ukopano u brdo. Postojanje ovog skloništa je bila dobro čuvana tajna u Vojsci RS. Mnoštvo tunela i pećina, koje se nalaze ispod ovog kompleksa, vode direktno u šumu, što daje gotovo idealne uvjete za bijeg. Ovo je prostor koji Mladić dobro poznaje", objašnjava anonimni sugovornik.

SFOR je 1. srpnja ove godine pretražio vojni kompleks "Crna rijeka", ali tada nikog nisu uhitili. Tadašnji glasnogovornik SFOR-a Marc Hope potvrdio je da je akcija pokrenuta s namjerom da se pronađu i uhite optuženi za ratne zločine.

Prema pisanju lista, glasnogovornik EUFOR Cris Persiwall nije želio komentirati navode o Mladićevom boravku u Han Pijesku. "Ne mogu govoriti o tim informacijama koje su moguće obavještajne prirode. Ne mogu komentirati takve navode", izjavio je Persiwall.

List navodi da informacije o Mladićevu boravku u Han Pijesku nije željela komentirati ni Florance Hartman, glasnogovornica glavne tužiteljice haaškoga tribunala Carle del Ponte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙