FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Carla del Ponte u posjetu BiH

SARAJEVO,2. prosinca 2004.(Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnogkaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila jeu četvrtak u Sarajevu spremnost prepustiti Sudu i Tužiteljstvu Bosne iHercegovine sedam slučajeva ratnih zločina, uključujući i nekoliko većpodigutih optužnica.
SARAJEVO,2. prosinca 2004.(Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je u četvrtak u Sarajevu spremnost prepustiti Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine sedam slučajeva ratnih zločina, uključujući i nekoliko već podigutih optužnica.

"Među njima ima i slučajeva u kojima su optuženi već u pritvoru Tribunala", kazala je Del Ponte novinarima u Sarajevu za posjeta sjedištu Suda BiH gdje su u tijeku tehnički radovi na pripremi posebnog odjela za ratne zločine koji bi već od siječnja 2005. godine trebao početi procesuirati prve predmete.

Del Ponte je također potvrdila da će Haški tribunal nastaviti pružati svu potrebnu potporu bosanskohercegovačkom pravosuđu jer je ona za sada nužna no sve s ciljem da suđenja za ratne zločine postupno potpuno preuzmu domaći suci i tužitelji.

"To će biti vrlo značajan trenutak jer će biti važan čimbenik gradnje pomirenja u ovoj zemlji", izjavila je tužiteljica Del Ponte koja se nalazi u dvodnevnom posjetu BiH.

Najavljeno je njezino sudjelovanje na sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC) što će se u Sarajevu održati u petak kao i susret s dužnosnicima NATO-a odnosno EUFOR-a u BiH.

Uoči dolaska u BiH Del Ponte je kritizirala NATO zbog navodnog nedostatka političke volje za privođenje najtraženijih haških optuženika poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer koji je u četvrtak također boravio u Sarajevu na ceremoniji primopredaje ovlasti između SFOR-a i EUFOR-a odbacio je tvrdnje Carle del Ponte istaknuvši da takve opaske ne pomažu nikome a ne pridonose ni naporima da se privedu optuženi za ratne zločine.

Sama Del Ponte nije u četvrtak željela odgovarati na novinarska pitanja kazavši samo kako je nestrpljiva vidjeti što će Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown poduzeti kako bi uslijedile mjere koje bi pomogle privođenju bjegunaca.

Ashdown koji je bio u pratnji Glavne tužiteljice tijekom posjeta Sudu BiH konstatirao je pak da je nedvojbeno da temeljna odgovornost za ometanje privođenja optuženika pravdi leži na vojsci i policiji Republike Srpske.

"Vojska RS i Ministarstvo unutarnjih poslova RS sustavno opstruiraju te napore o čemu je tužiteljica Del Ponte izvijestila i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda", kazao je Ashdown.

On je ustvrdio da je sada jasno da se VRS godinama pretvarala da traži Mladića dok ga je zapravo štitila i pomagala.

Po Ashdownovim rječima, također postoje dokazi da je MUP RS izvjestio haškog optuženika Gojka Jankovića da se priprema akcija njegova uhićenja što mu je omogućilo da na vrijeme pobjegne iz kuće u Foči.

"Sada znamo da su to dvije strukture koje štite ratne zločince. Ostalo im je manje od dva tjedna da to promijene", kazao je Ashdown aludirajući na ministarski sastanak NATO-a 9. i 10. prosinca do kada međunarodna zajednica očekuje da vlasti RS poduzmu konkretne akcije na privođenju nekog od optuženika koji su u bijegu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙