FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protupušačka konvencija WHO-a stupa na snagu za tri mjeseca

ŽENEVA, 1. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Konvencija za borbu protivpušenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojom se želizabraniti reklamiranje cigareta i ograničiti pušenje na javnimmjestima, stupit će na snagu za tri mjeseca nakon što ju jeratificirao Peru, objavio je u srijedu WHO.
ŽENEVA, 1. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Konvencija za borbu protiv pušenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojom se želi zabraniti reklamiranje cigareta i ograničiti pušenje na javnim mjestima, stupit će na snagu za tri mjeseca nakon što ju je ratificirao Peru, objavio je u srijedu WHO.

Peru je 40. zemlja koja je ratificirala taj tekst, prvi međunarodni ugovor ikad usvojen u području javnog zdravstva.

Konvencija koju su 2003. godine usvojile 192 zemlje članice WHO-a, nakon tri godine teških pregovora i pritisaka proizvođača cigareta, trebala bi stupiti na snagu 90 dana nakon ratifikacije ukupno 40 zemalja članica.

"Radi se o važnom ugovoru javnog zdravstva, koji će prvi put ponuditi pučanstvu zaštitu od pušenja", naglasio je Iain Simpson, glasnogovornik WHO-a. "Četrdeset je zemalja potpisnica ali očekujemo još mnogo drugih", dodao je on.

Prema statističkim podacima WHO-a, duhan svake godine ubije pet milijuna ljudi i ta će se brojka udvostručiti u sljedećih 25 godina ako se ništa ne učini u zaustavljanju potrošnje. Ako se sadašnji ritam zadrži, broj pušača u svijetu trebao bi se povećati s 1,3 milijarde na 1,7 milijardi 2025. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙