FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres usvojio američku obavještajnu reformu

WASHINGTON,9. prosinca 2004.(Hina) - Američki Kongres usvojio je usrijedu reformu obavještajnih službi kako bi ih učinio sposobnijim dase suoče s terorizmom kao najvećim sigurnosnim izazovom SjedinjenihDržava u novom stoljeću.
WASHINGTON,9. prosinca 2004.(Hina) - Američki Kongres usvojio je u srijedu reformu obavještajnih službi kako bi ih učinio sposobnijim da se suoče s terorizmom kao najvećim sigurnosnim izazovom Sjedinjenih Država u novom stoljeću.

Američki Senat veliko većinom glasova od 89 prema 2 usvojio je zakon o reformi obavještajne zajednice dan nakon što ga je odobrio i Zastupnički dom Kongresa. Zakon sada ide predsjedniku Georgeu W. Bushu koji je obećao da će ga potpisati.

Novim zakonom se uspostavlja mjesto nacionalnog obavještajnog direktora koji će nadgledati rad 15 američkih obavještajnih službi. Njime se također stvara novi protuteroristički centar koji će planirati i pomagati u nadzoru protuterorističkih operacija.

Nova obavještajna organizacija i druge mjere trebali bi omogućiti bolji zajednički rad i koordinaciju američkih obavještajnih službi i zaštititi Ameriku od napada poput terorističkog udara u kojem je 11. rujna 2001. u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji poginulo skoro 3.000 Amerikanaca.

Reforma je potaknuta propustima američke obavještajne zajednice koji su dopustili da dođe do napada al Qaide na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon u Washingtonu.

Zakon se temelji na ključnim preporukama američkog Povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade 11. rujna i izvijestilo u srpnju ove godine da je neusklađenost i nekoordiniranost u radu 15 obavještajnih agencija pridonijelo da američke vlasti ne otkriju i ne spriječe napade.

Unatoč sumnjama nekih senatora da su ovlasti novog obavještajnog direktora ispod preporuka Povjerenstva, većina njih drži da će reforma poboljšati međusobnu razmjenu informacija između obavještajnih agencija i stvoriti jasan poredak odgovornosti za obavještajne operacije.

U raspravi je rečeno da su teroristički napadi 11. rujna dokazali da američka obavještajna struktura stvorena u Drugom svjetskom ratu i nakon toga prilagođena borbi protiv komunizma u Hladnom ratu nije bila dovoljno učinkovita za suočavanje s izazovima 21. stoljeća.

"Baš kao što je Zakon o nacionalnoj sigurnosti 1947. usvojen da bi se spriječio drugi Pearl Harbor, Zakon o obavještajnoj reformi pomoći će nam da spriječimo drugi 11. rujna", rekla je predsjednica senatskog Odbora za vladine poslove Susan Collins.

Zakon predstavlja najveću modernizaciju američke obavještajne zajednice u posljednjih 50 godina od osnivanja CIA-e nakon Drugog svjetskog rata radi Hladnoga rata i drugu veliku reformu američkih vlasti nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. U 2003. je već osnovano Ministarstvo domovinske sigurnosti koje je u sebi okupilo niz agencija zaduženih za unutarnju sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙