FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI KONGRES POJAČAVA PRITISAK NA ICC

WASHINGTON,26. studenoga 2004.(Hina) - Američki Kongres pojačao jenapore da ograniči moć Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) zaprijetivšida će ukinuti stotine milijuna dolara gospodarske pomoći zemljama kojeodbiju potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca Sudu, piše u petaklist The Washingtgon Post.
WASHINGTON,26. studenoga 2004.(Hina) - Američki Kongres pojačao je napore da ograniči moć Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) zaprijetivši da će ukinuti stotine milijuna dolara gospodarske pomoći zemljama koje odbiju potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca Sudu, piše u petak list The Washingtgon Post.

List piše da taj potez označava zaoštravanje američkih napora za izuzećem Amerikanaca od nadležnosti Međunarodnoga kaznenog suda za zločine počinjene u inozemstvu.

Američki Kongres je prije više od dvije godine donio Zakon o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga i njime uskratio stotine milijuna dolara vojne pomoći mnogim zemljama koje su odbile potpisati tzv. sporazume Članak 98 o neizručenju Amerikanaca ICC-u.

Prema odredbi umetnutoj u novi zakon o proračunu za 2005. bilo bi zabranjeno dodjeljivati pomoć iz fonda za gospodarsku potporu od 2,52 onoj vladi koja je stranka ICC-a, a nije potpisala sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu.

Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa trebali bi glasovati o proračunu 8. prosinca.

Zakon uključuje i mogućnost da predsjednik George W. Bush vođen interesima nacionalne sigurnosti od djelovanja zakona izuzme članice NATO-a i ključne saveznike.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton potpisao je sporazum o ICC-u, ali ga je potom predsjednik Bush odbacio navodeći kao razlog strahovanje od politički motiviranih procesa protiv Amerikanaca pred tim sudom.

Sjedinjene Države dosad su potpisale sporazume o neizručenju Amerikanaca ICC-u s 96 zemalja koje neće biti pogođene predviđenim kongresnim ukidanjem gospodarske pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙