FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković s predstavnicima poljoprivrednih udruga i zadruga

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Za poticaje u poljoprivredi za ovugodinu osigurano je 1,92 milijarde kuna, što je više nego lani i ugodinama prije, istaknuo je danas ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković opovrgavajući tako "sve koji sugovorili kako je država u ovoj godini smanjila poticaje upoljoprivredi".
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Za poticaje u poljoprivredi za ovu godinu osigurano je 1,92 milijarde kuna, što je više nego lani i u godinama prije, istaknuo je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković opovrgavajući tako "sve koji su govorili kako je država u ovoj godini smanjila poticaje u poljoprivredi".

Na sastanku s predstavnicima poljoprivrednih udruga i zadruga Čobanković je iznio podatke o isplaćenim poticajima od 1999. godine do ove godine te planove za razdoblje do 2007. godine.

Tako je primjerice u 1999. godini za poticaje u poljoprivredi isplaćeno 972,76 milijuna kuna, u 2000. godini 1,23 milijarde kuna, u 2001. godini 1,507 milijardi kuna, u 2002. godini 1,637 milijardi kuna te lani 1,66 milijardi kuna.

Za poticaje u 2005. iz državnog proračuna namijenjeno je 2,049 milijardi kuna, dok je za 2006. planira 2,27 milijardi, a za 2007. godinu 2,47 milijardi kuna.

S dosadašnjom politikom poticaja, međutim, ne slažu se u Udruzi prehrambene industrije i poljoprivrede pri HUP-u. Direktor Udruge Stipan Bilić kazao je kako dosadašnja politika poticaja nije donijela ništa dobro poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Dodao je i kako članice HUP-a nisu spremne davati novac za neefikasnu poljoprivrednu politiku.

Bilić je upozorio i na problem oduzimanja zemljišta poljoprivrednim poduzećima, pri čemu ta zemlja zbog loše provedbe Zakona o zemljištu ostaje neobrađena, proizvodnja pada, a raste uvoz.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o žetvi i berbi jesenskih kultura te jesenskoj sjetvi i stanju usjeva. Prema podacima Ministarstva pšenicom je zasijano 136.000 hektara ili 85 posto planiranih površina. Raži je zasijano 2.300 hektara ili 78 posto od planiranih površina, ječma stočnog 26.000 hektara, što je u skladu s planom te uljane repice 16.500 hektara, također u skladu s planom.

Što se tiče ubiranja kasnih usjeva ministar je rekao kako, kao i kod podataka za sjetvu, postoji nesuglasje s podacima državne statistike i onih koje ima Ministarstvo.

Tako je, primjerice, prema podacima statistike kukuruza zasijano na 444 tisuće hektara, dok prema podacima Ministarstva te površine maksimalno iznose 320 tisuća hektara te se može očekivati proizvodnja od dva do 2,2 milijuna tona suhog kukuruza.

Proizvodnja šećerne repe ove je godine bila izuzetno dobra, očekuje se proizvodnja 170.000 tona šećera, što će omogućiti i značajne količine za izvoz.

Čobanković je predstavnike poljoprivrednih udruga i zadruga izvijestio i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje će ići ka ubrzavanju izrade programa korištenja državne zemlje. Ukoliko općine u roku od dva mjeseca nakon stupanja Zakona na snagu ne dostave programe to će učiniti županije, a kod zakupa i prodaje prednost će imati oni koji namjeravaju podizati vinograde, maslinike, baviti se stočarstvom ili povrtlarstvom.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙