FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinogradari prosvjeduju u čitavoj Francuskoj

PARIZ, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Vinogradari su prosvjedovali usrijedu u čitavoj Francuskoj zahtijevajući od vlade plan mjera kojimbi njihova struka izašla iz krize zbog smanjene francuske potrošnje ijake strane konkurencije.
PARIZ, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Vinogradari su prosvjedovali u srijedu u čitavoj Francuskoj zahtijevajući od vlade plan mjera kojim bi njihova struka izašla iz krize zbog smanjene francuske potrošnje i jake strane konkurencije.

U prosvjed su uključena sva vinogradarska područja, osim manje zainteresiranih pokrajina Champagne i Alsace, što je najveća zajednička akcija francuskih vinogradara u povijesti, priopćili su organizatori.

Prijepodne su počela okupljanja i povorke u Avignonu na jugu zemlje, u Bourgogni na istoku, te u Nantesu na zapadu.

U Avignonu, gdje je broj prosvjednika bio najveći, oko 3500 vinogradara, prema podacima policije, odnosno 5000, kako kažu organizatori, našlo se u povorci.

Proizvođači traže financijsku podršku države radi suočavanja s krizom izazvanom prekomjernom proizvodnjom, smanjenjem izvoza i konkurencijom vina iz Australije i Latinske Amerike.

Zahtijevaju od vlade da dozvoli ublažavanje zakonskih odredbi koje sprečavaju reklamiranje vina dok potrošnja vina kontinuirano opada već godinama u Francuskoj.

Vinogradari su ogorčeni i kampanjom ministarstva zdravstva koja sugerira da vino može dovesti do raka. Ta je kampanja bila "kap koja je prelila čašu", rekao je predsjednik Konfederacije francuskih vinogradarskih zadruga Denis Verdier.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙