FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBALA BJELOKOSTI NAPUSTILA SUMMIT U ZNAK PROSVJEDA

ABIDJAN/OUGADOUGOU, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - ObalaBjelokosti se povukla u petak sa summita frankofonih zemalja nakon štoje policija u zemlji domaćinu Burkini Faso zaplijenile CD-e idokumente njezinu ministru koji je vodio izaslanstvo.
ABIDJAN/OUGADOUGOU, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Obala Bjelokosti se povukla u petak sa summita frankofonih zemalja nakon što je policija u zemlji domaćinu Burkini Faso zaplijenile CD-e i dokumente njezinu ministru koji je vodio izaslanstvo.

Ministar za afričku integraciju Theodore Mel Eg je izjavio da su CD-i sa snimkama nedavnog nasilja u toj zapadnoafričkoj državi i njegov govor zaplijenjeni nakon što su mu pretražene torbe po dolasku u Ouagadougou, glavni grad Burkine Faso, u četvrtak.

Summit, koji je započeo u petak, bit će usredotočen na krizu u Obali Bjelokosti. Obala Bjelokosti zahvaćena je kaosom od 4. studenoga kada su vladine snage pokrenule zračne napade na pobunjeničke položaje, kršeći tako mirovni sporazum.

U tim je napadima poginulo devet francuskih vojnika, što je izazvalo odgovor francuskih pripadnika mirovnih snaga koji su neutralizirali zračne snage Obale Bjelokosti i preuzele kontrolu nad zračnom lukom Abidjan.

Zbog toga su izbili žestoki prosvjedi pristaša predsjednika Laurent Gbagboa protiv interesa francuskih državljana, najviše u Abidjanu.

Očekuje se da će summit osuditi vladu Obale Bjelokosti zbog prekida 18-mjesečnog primirja s pobunjenicima. Na konferenciji za novinare u Abidjanu Mel Eg je izjavio da su on i njegovo izaslanstvo bili izvrgnuti "neuljudnim i ponižavajućim" postupcima.

"Vlada Obale Bjelokosti preporučit će recipročne mjere koje bi mogla poduzeti idućih dana", rekao je.

Odnosi između Obale Bjelokosti i Burkine Faso već su dugo napeti. Vlada Obale Bjelokosti optužuje svog sjevernog susjeda da podupire pobunjenike koji su pokrenuli građanski rat u rujnu 2002.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, koji sudjeluje na summitu zajedno s više od 20 čelnika afričkih država, rekao je u petak da čelnici moraju prenijeti "snažnu, ali prijateljsku poruku" kako bi strane u Obali Bjelokosti obnovile dijalog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙