FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska kompanija Lenovo kupila IBM-ovu proizvodnju PC-ija

PEKING, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Najveći kineski proizvođačosobnih računala Lenovo Group objavio je da je za 1,25 milijardidolara od IBM-a kupio tvrtku za proizvodnju osobnih računala, zauzevšitime treću poziciju u svijetu u vrlo žestokoj konkurenciji.
PEKING, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Najveći kineski proizvođač osobnih računala Lenovo Group objavio je da je za 1,25 milijardi dolara od IBM-a kupio tvrtku za proizvodnju osobnih računala, zauzevši time treću poziciju u svijetu u vrlo žestokoj konkurenciji.

"Lenovo objavljuje da je kupio IBM-ove osobne sustave za 1,25 milijardi dolara", izjavio je na konferenciji za novinstvo u Pekingu predsjedatelj upravnog odbora Liu Chunzhi, popraćen burnim pljeskom stotina kineskih novinara.

"Tvrtka koju smo kupili obuhvaća cjelokupnu IBM-ovu svjetsku proizvodnju stolnih i prijenosnih računala", dodao je Liu Chunzi.

Ugovor obuhvaća isplatu 650 milijuna dolara u gotovini i 600 milijuna dolara u dionicama Lenova, čime je IBM stekao 18,9 posto udjela u toj tvrtki, izlistanoj u kotaciji na hongkonškoj burzi.

Lenovo će financirati akviziciju gotovinom i zaduživanjem, a preuzet će i obveze tog dijela IBM-ova poslovanja u vrijednosti 500 milijuna dolara, čime se ukupna vrijednost sklopljenog posla penje na 1,75 milijardi dolara.

Kineska će tvrtka na temelju tog ugovora moći koristiti poznati IBM-ov brand "Think" a imat će u sljedećih pet godina i pravo na upotrebu IBM-ova imena. "Time će Lenovo postati treća po veličini računalna tvrtka u svijetu s ukupnim godišnjim prihodima većim od 10 milijardi dolara", naglasio je Liu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙