FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Zastupnički dom usvojio obavještajnu reformu

SAD-obavještajne-službeSAD: Zastupnički dom usvojio obavještajnu reformu,(H) - WASHINGTON 8. prosinca (Hina) - Zastupnički dom Kongresa usvojioje u utorak temeljitu reformu američkih obavještajnih službi s ciljemda se one, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., učinkovitijesuoče sa sigurnosnim izazovima.
,(H) - WASHINGTON 8. prosinca (Hina) - Zastupnički dom Kongresa usvojio je u utorak temeljitu reformu američkih obavještajnih službi s ciljem da se one, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., učinkovitije suoče sa sigurnosnim izazovima.

Zastupnički dom je s 336 glasova za i 75 protiv usvojio zakon kojim se stvara mjesto nacionalnog obavještajnog direktora koji će nadgledati rad 15 američkih obavještajnih službi.

Osniva se također novi protuteroristički centar koji će planirati i pomagati u nadzoru protuterorističkih operacija.

Nova obavještajna organizacija trebala bi omogućiti bolji zajednički rad i koordinaciju američkih obavještajnih službi i zaštiti Ameriku od terorističkih napada.

Očekuje se da će taj zakon u srijedu prihvatiti i američki Senat, a zatim će biti upućen predsjedniku Bushu.

Zastupnički dom odobrio je zakon nakon što su usuglašene nesuglasice oko ovlasti američkog Pentagona u obavještajnom radu kojim se američkim zapovjednicima na bojnom polju daje prioritet u korištenju obavještajnih kapaciteta.

Prihvaćanje zakona smatra se političkim poenom za predsjednika Busha jer je uspio privoliti svoje republikance da ga prihvate iako su oni to prvo odbijali.

Zakon se temelji na preporukama američkog Povjerenstva za terorističke napade 11. rujna koje je u srpnju upozorilo da je neusklađenost i nekoordiniranost u radu obavještajnih agencija pridonijelo da američke vlasti ne otkriju i ne spriječe teroristički napad al Qaede 11. rujna 2001.

Zakon također predviđa niz mjera u borbi protiv terorizma, poput dopuštenja prisluškivanja terorista i poboljšanja pregleda prtljage na zrakoplovima.

Osim što će omogućiti veći broj pripadnika graničnih patrola, zakonom se propisuju novi minimalni standardi za informacije koje moraju sadržavati vozačka dozvola i drugi dokumenti.

Zakon predstavlja najveću modernizaciju američke obavještajne zajednice u posljednjih 50 godina od osnivanja CIA-e i drugu veliku reformu nakon terorističkih napada 11. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙