FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D. Margetić tvrdi da 4 godine trpi pritiske zbog pisanja o Mesiću

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Glavni urednik Novog hrvatskog slovaDomagoj Margetić najavio je danas da će iz političkih razloga napustiHrvatsku jer, tvrdi, na njega već četriri godine traju pritisci zbogkritičkih pisanja o hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Glavni urednik Novog hrvatskog slova Domagoj Margetić najavio je danas da će iz političkih razloga napusti Hrvatsku jer, tvrdi, na njega već četriri godine traju pritisci zbog kritičkih pisanja o hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je posljednje upozorenje dobio prošlog tjedna radi pisanja teksta naslovljenog "Mesić upravlja obavještajnim podzemljem", a u kojem tvrdi "da je Mesić 2001. naložio osnivanje paralelnog obavještajnog sustava koji će odogovarati izravno njemu".

U novom broju "Novog hrvatskog slova" (od 3. prosinca), Margetić u tekstu tvrdi "da je početkom 2001., radi nepovjerenja u tadašnju obavještajnu zajednicu, temeljem dogovora Mesić-Račan izgrađen nezakonit obavještajni sustav", te da taj sustav "i danas raspolaže cjelokupnom opremom i može bez posljedica vršiti nadzor nad bilo kime".

Margetić je nadalje ustvrdio da je "posljednjih dana bilo pokušaja zabrane i zapljene novog broja tjednika od strane pojedinaca iz te obavještajne zajednice".

Navodi da je 26. studenoga telefonski upozoren da ima 24 sata za napustiti Hrvatsku ili da će se s njime obračunati na sve moguće načine. Kasnije sam saznao da je taj poziv došao iz bivšeg zagrebačkog ureda SIS-a u Ilici, rekao je Margetić dodajući da je protekli tjedan proveo izvan Zagreba jer je, kako kaže, posljednja upozorenja shvatio ozbiljno.

Naveo je da je u protekle četiri godine s njime obavljeno više od 250 obavještajnih razgovora, da su mu tri puta ilegalno pretražili stan, da je četiri puta bio u zatvoru i da je protiv njega pokrenuto nekoliko "montiranih" kaznenih prijava.

Tvrdi da se više nema kome žaliti te da mu je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt od koje je tražio pomoć, samo rekla da su protiv njega pokrenute kaznene prijave.

Margetić, smijenjeni glavni urednik Hrvatskog slova koji je u rujnu pokrenuo Novo hrvatsko slovo, kaže da je MUP-u i POA-i dao lokacije na kojima rade tajne službe ali da nisu reagirali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙