FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miroslav Kutle pušten iz pritvora

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Miroslav Kutle pušten jeposlijepodne iz pritvora u Remetincu, nakon što je Vijeće zagrebačkogŽupanijskog suda danas pobilo presudu Općinskog suda kojom je zbogmalverzacija u tvrtki Tisak u srpnju osuđen na šest i pol godinazatvora.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Miroslav Kutle pušten je poslijepodne iz pritvora u Remetincu, nakon što je Vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas pobilo presudu Općinskog suda kojom je zbog malverzacija u tvrtki Tisak u srpnju osuđen na šest i pol godina zatvora.

Kutle je iz Okružnog zatvora u Remetincu izašao iza 13,30 sati. Ispred ulaza dočekali su ga supruga i odvjetnici, a on nije želio davati nikakve izjave za novinare.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo rekao je da je zadovoljan pobijanjem prvostupanjske nepravomoćne presude Općinskog suda, nakon koje je njegov branitelj pritvoren.

"Prvostupanjska presuda vrvila je teškim kršenjima zakona, a to je potvrdila i ova drugostupanjska presuda Županijskog suda", kazao je Nobilo.

Dodao je da je osim kao branitelj zadovoljan i kao građanin, naglasivši da "svi žele živjeti u državi u kojoj će svatko pa i Miroslav Kutle imati pravo na fer i pošteno suđenje".

"Ako će centri političke moći utjecati na presude samo je pitanje tko je sljedeći i zato mislim da je ovo dobar dan za hrvatsko pravosuđe", dodao je Nobilo.

Njegov kolega Rajko Mlinarić pojasnio je da je presuda morala biti ukinuta, jer zbog brojnih nepravilnosti "nije bilo alternative".

Kako se odluka nije mogla preinačiti zakon u takvoj situaciji nalaže ukidanje presude, što znači da je riječ o najtežem obliku povreda tijekom kaznenog postupka, kazao je Mlinarić.

Dodao je da je sud tijekom postupka promijenio identitet presude u odnosu na identitet optužbe, što nije smio učiniti. "Sud se može kretati u granicama optužbe i ne može sam formirati kazneno djelo, a u ovom slučaju je baš to učinjeno. Sud je umjesto onih činjenica koje je isticao tužitelj dodao neke dijelove, ne bi li dobio podlogu da donese osuđujuću presudu", smatra Mlinarić.

Pojasnio je da cijeli tzv. slučaj Tisak sada ide na ponovno suđenje. Spis će zbog toga biti ponovno vraćen na zagrebački Općinski sud, nakon čega će se odrediti i sudsko vijeće koje će raditi na tom predmetu. Novo vijeće trebalo bi odlučiti i o datumu novog početka suđenja.

Mlinarić je rekao da je Kutlina obrana zatražila izmijenjeno sudsko vijeće.

Miroslav Kutle nepravomoćno je 9. srpnja osuđen na šest i pol godina zatvora zbog gospodarskih malverzacija u kojima je oštećena tvrtka Tisak, a do pravomoćnosti presude određen mu je pritvor.

Osim njega kao počinitelji ili pomagači u kaznenim djelima na koja ih je, prema optužnici, poticao Kutle, na četiri godine zatvora osuđeni su Božidar Marić i Petar Anić, na godinu i osam mjeseci Krunoslav Marčinko i Milena Šenator, a na godinu i pol Ivan Majić.

Stanko Koncul osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci. Ostali optuženi bivši čelnici Tiska i Kutlini poslovni partneri Zdenko Francetić, Tomislav Mesarić, Dražen Mandić, Juraj Hrvačić, Mladen Strukan i Ivan Granić oslobođeni su optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙